пʼятниця, 29 липня 2016 р.

Всі про «зраду», а я знову про «перемогу»: цього тижня в Києві відбулося урочисте відкриття високотехнологічного центру High Tech Office (НТО).


Цей кластер, створений для пошуку та розвитку інновацій загальнодержавного рівня. Простою мовою це означає, що тепер провідні фахівці найбільших українських компаній будуть збирати інформацію про сучасні розробки наших винахідників та втілювати в життя ті, які спроможні принести гроші швидко та гарантовано. Ось така проста логіка.

До речі, центр розроблено по аналогії із ізраїльським офісом Головного вченого: це людина, яка несе відповідальність за розвиток сучасних досліджень та розробок. Його завдання – віднайти найбільш перспективні проекти, а значить ті, що принесуть прибуток та сприятимуть подальшому розвитку галузі.

В Ізраїлі така діяльність є запорукою сталого зростання не тільки науки, але й виробництва. Взагалі одним із найважливіших факторів успіху ізраїльської економічної моделі є комерціалізація досягнень науки: ізраїльтяни накопили величезний досвід в реалізації університетських проектів. Науково-дослідницькі центри ізраїльських вузів є не тільки осередками розвитку науки, але і одними із найбільш перспективних сфер ізраїльської економіки.

Український High Tech Office працюватиме за тією ж схемою: основою його діяльності буде підтримка новаторських ідей для розвитку технологій та інновацій, а також втілення проектів на основі інтелектуального потенціалу українських науковців. В першу чергу, центр буде працювати із інноваціями в галузях сільського господарства, інфраструктури, кібербезпеки та виробництва високотехнологічного обладнання. Сам кластер створено комерційними компаніями, але до його складу увійдуть представники Міністерства економічного розвитку.

Ми живемо в час високих технологій і будь яке вкладення в науку є вкладенням в своє майбутнє. Сьогодні наука може бути фундаментом довгострокового економічного зростання, а приклад Ізраїлю є підтвердженням цього. Наразі Україна на самому початку цього шляху, тому ми можемо використовувати досвід Ізраїлю, який вже багато років успішно застосовує потенціал власної науки в комерційних цілях.

Немає коментарів:

Дописати коментар