четвер, 7 липня 2016 р.

Напередодні стало відомо про те, що уряд Німеччини погодився значно збільшити фінансування програм для євреїв, які пережили Голокост: в найближчі три роки Німеччина, в рамках компенсації за дії у Другій світовій війні, виплатить більше мільярда доларів.


Переговори по це питання провела організація «Клеймс Конференс», яка займається захистом прав євреїв, що пережили Голокост. Останнє збільшення фінансування стосуватиметься людей, які потребують догляду на дому. Зараз в усьому світі проживають близько півмільйона євреїв, які змогли пройти через м'ясорубку Голокосту і залишитися в живих. Багато з них до цих пір не отримали жодних виплат: деякі просто не знають, що такі існують, інші не можуть оформити відповідні документи. Такі міжнародні фонди як «Клеймс Конференс» допомагають людям у відновленні своїх прав.

Всього за післявоєнні роки Німеччина виплатила понад 90 мільярдів доларів в якості компенсації. У 2016 році «Клеймс Конференс» переведе Ізраїлю близько 450 мільйонів доларів на фінансування соціальних послуг для тих, хто пережив Голокост. Крім того, 450 мільйонів доларів будуть переведені прямими платежами для індивідуальних компенсацій. Ці гроші витратять на догляд - зрозуміло, що його отримають люди дуже похилого віку - ліки, харчування, одяг і екстрену фінансову допомогу.

Минуло понад 70 років з закінчення війни, але Німеччина не відмовляється від обов'язків, не нарікає на кризу, девальвацію або соціальні проблеми. Ще в 1952 році вона підписала угоду про визнання своєї відповідальності за Голокост і з тих пір неухильно виконує свої зобов'язання. Уряд Німеччини вважає, що людям, які пережили Катастрофу, необхідно надати можливість жити гідно.

Уміння визнавати свої помилки і платити за них - для мене це приклад поведінки істинно сильної і демократичної держави. Історія людства - це історія воєн. Резервації і концтабори, зброї масового знищення та протипіхотні міни - більшу частину своїх досягнень людський «геній» спрямував на створення засобів для знищення собі подібних.

Сьогодні - 21 століття, нанотехнології, робототехніка і міжнародне право, але на жаль, ні війни, ні расові конфлікти, ні міжнаціональна неприязнь - все це нікуди не зникло. Людство розвивається технічно, але не морально. Я думаю, що багатьом сучасним «демократіям» потрібно зупинитися і зробити висновки з власної історії. Інакше ми залишимо нашим дітям зовсім не той світ, який хотілося б.

Немає коментарів:

Дописати коментар