понеділок, 11 липня 2016 р.

За підсумками саміту НАТО в Варшаві, Україна знову опинилася в центрі уваги світової спільноти.


Ситуація в Україні змусила країни НАТО серйозно задуматися над загрозою, яку несе Росія не тільки для Східної Європи, а й для всього світу. Навіть такі держави як Франція та Італія, лідери яких вже готові скасувати санкції проти Росії, підтримали посилення військової присутності НАТО на сході. Дружити з Путіним - це одне, сидіти з ним за одним обіднім столом, літати разом на Сицилію та обіцяти золоті гори можна, але оборону тримати все одно необхідно. Тому що ворога краще тримати ближче і на видноті.

Не двозначним стала і заява країн НАТО, в якій Росія звинувачується в підриві порядку в Європі, заснованому на взаємному дотриманні загальних правил: «Росія продовжує свої агресивні дії, що підривають суверенітет, територіальну цілісність і безпеку України в порушення міжнародного права. Це має серйозні наслідки для стабільності і безпеки всього євроатлантичного регіону», - ці слова задекларовані в спільній заяві України і НАТО.

Підсумком гучних заяв стане істотне посилення військового контингенту військ НАТО в Європі: вже з 2017 року французький та британський контингенти будуть присутні в Естонії, з 2018 - німці в Литві, контингент США - в Польщі, Канади в Латвії. Лідери країн-членів НАТО прямо заявляють, що таке розширення співпраці є прямим наслідком загрози з боку Росії.

Що стосується України, то одним з найважливіших рішень саміту, на мій погляд, стали заяви про можливість поставок для нас зброї, збільшення допомоги з боку США і комплексна допомога з боку НАТО.

Абсолютно чітко прозвучав заклик британського прем'єра до Росії забиратися з території України: як Криму, так і Донбасу. Девід Кемерон закликав «тиснути на Росію». Подібна заява з боку глави другої за потужністю держави НАТО - дорогого коштує. У відповідь на агресивну політику Росії і загрозу, яку несуть дії цієї країни по всьому світу, Великобританія відновлює свою ядерну програму.

Взагалі Варшавський саміт зміг краще будь яких економічних форумів об'єднати усіх «заклятих друзів» і стерти всі розбіжності: анексія Криму, 10 тисяч смертей на Донбасі, бомбардування мирних міст в Сирії набагато ясніше пояснили, чого варті заяви Росії про дружбу і партнерство. У НАТО чітко розуміють, що якщо Росія йде когось рятувати, треба озброюватися і наносити превентивні удари. Сьогодні в України з'явився шанс максимально наблизитись до Північноатлантичного альянсу: необов'язково бути членом НАТО, щоб відповідати його стандартам і розраховувати на підтримку країн-учасниць.

Немає коментарів:

Дописати коментар