четвер, 14 липня 2016 р.

У Центральній та Східній Європі до Голокосту проживали понад сім мільйонів євреїв.


На території України єврейська цивілізація процвітала понад п'ятсот років: тут розвивалися своєрідна культура, мова, література, релігія. Україна є батьківщиною хасидизму - релігійної течії, яка вплинула на іудаїзм у всьому світі. На території України було відкрито десятки єврейських шкіл, храмів. Особливим явищем була поява своєрідного традиційного містечкового єврейства: тут були свої правила, спосіб життя і побуту, свої свята і своє літочислення, культура, традиції, мова.

Тим часом сьогодні мало що нагадує про ту багату історичну єврейську традицію, яка існувала на землях Східної і Центральної Європи. За останні 80 років практично зникли культурні центри європейського єврейства в тому вигляді, в якому вони існували до Другої світової війни. За цей час чисельність єврейського населення на території, наприклад, України скоротилася майже в 10 разів. Якщо раніше євреї спілкувалися переважно на ідиші, то сьогодні реальніше зустріти єврея, який знає свою мову де-небудь в Нью-Йорку, ніж в Чернівцях. Точно так, разом зі своїми власниками, роз'їхалися по світу сувої, рукописи, книги, менори і національні рецепти. Голокост, глобалізація, масова міграція довершили процес знищення унікальної культурної середовища.

Те, що залишилося і щодня нагадує про багату єврейську спадщину на території Європи - це єврейські кладовища. По всьому материку існують єврейські поховання, як прямий доказ безперервного зв'язку між епохами. У наші дні багато з них знаходяться в жалюгідному стані: вони заросли чагарниками і травою, сліди багатьох з них втрачені. Так втрачається багатовікова пам'ять про єврейську присутність в Центральній і Східній Європі.

А тим часом єврейські кладовища - не просто старі могильні плити. Вони є пам'ятками єврейського зодчества, містять унікальну історичну та генеалогічну інформацію. Багато з них - твори народного мистецтва та писемності. На надгробках часто писалися епітафії, за якими можна вивчати регіональну мову євреїв, а масовість матеріалу дозволяє проводити масштабні соціологічні дослідження.

Часто в Україні муніципальна влада прямо заявляє, що ніхто не стежить за станом єврейських кладовищ на їхній території. Раніше цим займалися місцеві єврейські громади, однак, тепер просто нікому.

У 2015 році була створена ESJF - Ініціатива з захисту єврейських кладовищ Європи, яка займається охороною єврейської спадщини. Метою роботи організації є пошук єврейських кладовищ, їх відновлення, визначення чітких меж, будівництво огорож.

Організація фінансується урядом Німеччини та різними фондами. В рамках пілотного проекту було виділено 1 мільйон євро для фінансування 30 проектів з охорони єврейських кладовищ в чотирьох європейських країнах. Одним із завдань ініціативи буде створення адміністративної та науково-дослідницької структури, яка займатиметься подібними проектами.

За статистикою, тільки на території 46 європейських країн відомо про існування близько 10 тисяч єврейських кладовищ. Три чверті з них - в країнах колишнього СРСР і Південно-Східної Європи. На території України їх сотні і сотні. У 2015 році пілотний проект ESJF охопив 27 місць поховання євреїв в Україні, протягом 2016 року охопить ще 46. Учасники ініціативи відшукують в архівах, за свідченнями місцевих жителів, старі єврейські кладовища, розчищають територію, виставляють огорожу і домовляються про догляд за місцевістю.

Завжди треба пам'ятати про те, що майбутнє має тільки той народ, який добре знає і пам'ятає своє минуле. Тим більше це необхідно зараз, коли Україна стала незалежною державою і по-новому вивчає власну історію.

Немає коментарів:

Дописати коментар