вівторок, 12 липня 2016 р.

Історія одного конфлікту.


10 років тому, 12 липня 2006 року, Ізраїль розпочав антитерористичну операцію проти бойовиків об'єднання «Хізбалла». Приводом для наступу стала провокація з боку ліванських терористів, які здійснили ракетний обстріл прикордонних територій Ізраїлю, підірвали бронеавтомобіль ізраїльських прикордонників, убивши трьох і викравши ще двох солдатів.

Бойовики Хізболли вимагали обміну ізраїльських солдатів на тисячі палестинських ув'язнених. Відповіддю стала заява Ехуда Ольмерта - ізраїльського прем'єр-міністра - про неможливість будь-яких переговорів з терористами. Ольмерт також оголосив, що реакція Ізраїлю на провокацію буде жорсткою: через кілька годин ВПС Ізраїлю почали масований обстріл південних областей Лівану, підконтрольних Хізбаллі, вразивши основні магістральні вузли, зруйнувавши дороги, мости, що дозволило значно іммобілізувати супротивника. У той же час на територію Лівану увійшли ізраїльські танки, у відповідь Хізбалла розпочала ракетно-мінометний обстріл Ізраїлю. Протягом місяця терористи обстрілювали північні райони Ізраїлю, змусивши евакуюватися сотні тисяч ізраїльтян в центр і на південь країни.

Збройний конфлікт тривав 35 днів, в результаті обстрілу загинули 166 ізраїльтян і понад 1200 ліванців, понад 1000 ізраїльських солдатів були поранені. Вже 14 серпня було оголошено про повне припинення вогню, південні регіони Лівану були очищені від терористів і передані під контроль ліванської влади і миротворців ООН. На початок жовтня на півдні Лівану вже були присутні близько 10 тисяч ліванських військових і понад 5 тисяч миротворців, ізраїльські війська залишили Ліван.

Після Другої ліванської війни Ізраїль зумів зробити правильні висновки і створив унікальну систему протиракетної оборони, яка надійно захищає мешканців від ударів.

Треба сказати, що багато хто критикує ізраїльську систему оборони, звинувачуючи її в непідготовленості до подібних нападів. Але всього за 35 днів Ізраїль зміг почати і завершити війну, що загрожувала перерости в масовану атаку з боку бойовиків, запобігши можливим терористичним нападам, диверсіям та захопленням територій. Влада Ізраїлю не стала ні з ким домовлятися або радитися, звіряючи правильність своїх дій. Була загроза для життя громадян Ізраїлю - на неї гідно відповіли. Скільки жертв з боку мирного населення і військових було б, якби Ізраїль почав довгі переговори? Тисячі? Десятки тисяч? Нікому, крім агресора, не цікавий заморожений конфлікт, що підриває політичну, соціальну та економічну стабільність в державі. Ізраїль дуже добре розуміє це.

Немає коментарів:

Дописати коментар