пʼятниця, 22 липня 2016 р.

Сьогодні в Ізраїлі незвичайний день: 17 тамуза за єврейським календарем день жалоби і посту.


Жалоби - в пам'ять про події, що збіглися в різний час з цією датою, а посту - в спокуту за гріхи через власне невігластво, жадобу та дурість.

Однією з подій, яку згадують 17 тамуза, було спорудження євреями золотого тельця після виходу з Єгипту. У той час, коли Мойсей отримав на Синайській горі скрижалі Завіту, внизу люди встигли зневіритися і зрадити свого пророка і Бога. За найкоротший час вони зневірилися і в собі, і в справі, яку робили, незважаючи на те, що тільки-но були звільнені від багаторічного рабства. Мойсей розбив скрижалі об підніжжя гори Синай, вражений безвір'ям і малодушністю народу, який зробив золотого тільця.

В цей же день, через багато років, ворогам Ізраїлю вдалося зробити пролом в стінах Єрусалиму: в результаті, через три тижні, був зруйнований і сам Храм.

Абсолютно унікальним є те, що народ призначив особливий день, в який згадують про власні гріхи і подальші біди. Якщо ти можеш визнати свої помилки, то з'являється можливість більше не повторювати їх. У світлі чергових гучних «викриттів», які всі ми спостерігали попереднього тижня, і, беручи до уваги загальний рівень корупції в країні, думаю, що нам також було б корисно мати такий день. Правда я не впевнений, що нам вистачить лише одного дня, щоб згадати всі лиха і всіх золотих тельців, які випали на долю українців.

Немає коментарів:

Дописати коментар