пʼятниця, 1 липня 2016 р.

Історія ізраїльських спецслужб бере свій початок від загонів палестинської самооборони, створених майже 100 років тому.


Сьогодні спецслужби Ізраїлю є одними з найвідоміших і найвпливовіших у світі. Основу цієї потужної структури становить тріумвірат з військової та політичної розвідки, а також служби безпеки.

Основним завданням спецслyжб є захист державних інтересів та безпеки Ізраїлю, і протягом десятиліть вони успішно справляються з нею.

В Україні традиційно добре знають про Моссад - легендарну політичну розвідку Ізраїлю. Цей підрозділ веде спостереження і збір інформації за межами Ізраїлю, попереджує терористичні атаки на державу, виконує особливі і таємні операції за кордоном. Перший директора Моссаду, Реувен Шилоах так позначив принцип його роботи: «Ізраїльська розвідка повинна виконувати роль гаранта безпеки євреїв по всьому світу. Таємна діяльність повинна ґрунтуватися на сучасній технології, використовувати новітні досягнення в області шпигунства, підтримуючи зв'язки з дружніми службами». І до цього дня Моссад працює згідно з цими принципами: його першим завданням є захист євреїв з використанням ультрасучасних технологій.

Особливий ступінь секретності - основа діяльності практично всіх спецслужб Ізраїлю. До самого останнього часу засекреченими були навіть імена керівників підрозділів. Якщо вдається дізнатися про будь-які спецоперації Моссаду, то кожен раз це стає сенсацією. Наприклад, в результаті однієї з операцій Моссаду, судова система Ізраїлю винесла чи не єдиний смертний вирок у своїй історії. Йдеться про викрадення агентами Моссаду нацистського злочинця Адольфа Ейхмана, який був одним з організаторів Голокосту. Ейхман керував усіма операціями по депортації євреїв до таборів смерті під час Голокосту, тому його упіймання було питанням принципу. В 1960 році, через 15 років після закінчення війни, ізраїльський Моссад відшукав в Аргентині і доставив до Ізраїлю Ейхмана. Цікаво те, що в подібних операціях підвищеної складності участь беруть добровольці. Через 9 днів після викрадення, Ейхмана було доставлено в Ізраїль, засуджено і повішено. Страта Ейхмана стала єдиним застосуванням на практиці поправки в законі про скасування смертної кари в Ізраїлі і другою (і останньою) стратою за вироком суду за всю історію Ізраїлю. Після повішення тіло Ейхмана було спалено, а попіл розвіяно над Середземним морем за межами територіальних вод Ізраїлю.

Найвідомішими операціями Моссаду також є «Гнів Божий» - з ліквідації терористів, які розстріляли ізраїльських олімпійців, «Мойсей», коли з Ефіопії таємно вивозили понад 10 тисяч євреїв, ліквідації лідерів терористичних організацій та інші.

Сьогодні ізраїльські спецслужби продовжують охороняти безпеку Ізраїлю: основна маса терактів в країні закінчуються не почавшись. Змінюються злочинці та їхні методи - сьогодні Ізраїль все частіше стикається з екстремізмом - але не змінюється мета роботи ізраїльських спецслужб – захищати будь-якою ціною.

Немає коментарів:

Дописати коментар