понеділок, 25 липня 2016 р.

Останнім часом навколо така кількість насильства і смертей, що сьогодні я вирішив написати про найбільш мирну справу - землеробство.


Спробую вклинитися в цей потік вибухів, нападів і терору з «оливковою гілкою».

Я вже не раз розповідав про ізраїльські інновації у сфері сільського господарства: дивовижно, як маленька країна, в якій просто немає родючих земель, постійно йде війна, зуміла пристосуватися до суворих умов, ще й примудряється заробляти на цьому непогані гроші.

Ізраїльські розробники весь час винаходять нові способи, щоб без води вирощувати фрукти, без хімікатів боротися зі шкідниками, без людей збирати врожай і доглядати за тваринами.

Однією з найкорисніших ізраїльських розробок є крапельний полив, який дозволяє в умовах посухи зволожувати грунт. Але і його в Ізраїлі примудряються модернізувати. Ізраїльська компанія Tal-Ya виробляє багаторазові пластикові лотки для отримання води з повітря. Контейнери з переробленого пластику зменшують потребу рослин у воді на 50%. Термін їхньої служби - 10 років. Цією продукцією користуються фермери в Ізраїлі, США, Китаї, Чилі, Грузії, Шрі-Ланці та Австралії.

Компанія BioBee ще з 1984 року допомагає фермерам позбавлятися від кліщів без використання хімікатів. У кібуці Сде-Еліягу розводять павуків, бджіл та мух, які поїдають шкідливих комах. Так, метод не новий, але в Ізраїлі його використовують давно і з однаковим успіхом. А ось технологія EdenShield бореться зі шкідливими комахами натуральним нетоксичним екстрактом, який маскує аромати рослин. Засіб створено на основі хімічних речовин, які виділяють ізраїльські пустельні рослини. Їх аромат відлякує шкідників, не завдаючи шкоди екології.

Ще одна ізраїльська технологія дозволяє в деякому роді вакцинувати рослини і насіння від захворювань: технологія TraitUP фактично впорскує нові гени в рослину, при цьому ці риси не успадковуються наступники поколіннями. Генна модифікація - це складне питання, але в умовах обмежених природних ресурсів - один з виходів для отримання хорошого врожаю.

Один з найкрасивіших стартапів - технологія GreenWall. Це сучасні «сади Семіраміди»: розробники створюють вертикальні сади в висотних будівлях. При цьому такий сад-город вимагає мінімальної кількості води, грунту і простору. Таким чином, жителі багатоповерхівок можуть вирощувати рис, кукурудзу, пшеницю...

Розумний підхід до будь-якої справи гарантує позитивний результат. Це запорука процвітання, тому ним користуються в Ізраїлі. Повторю фразу, яку не раз говорив: якби в Україні почали користуватися хоча б частиною ізраїльських технологій, ми давно вже годували б увесь світ.

Немає коментарів:

Дописати коментар