вівторок, 26 липня 2016 р.

Вчора головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив про підтримку легалізації вогнепальної зброї в Україні.


На думку прокурора, наявність легальної зброї у населення може підвищити рівень самозахисту, що, в свою чергу, призведе до зниження рівня злочинності.

Звичайно, справа українців вирішувати - носити зброю чи ні. Загальновідомо, що зараз в Україні велика кількість зброї знаходиться в незаконному обігу. При цьому у нас частіше можна почути про автомобільні аварії, вчинені п'яними водіями, ніж про вогнестріли.

Хочу поділитися статистикою країн, в яких давно вже дозволено використання зброї. Перш за все, звичайно, Ізраїль: одна з основних відмінностей між Україною та Ізраїлем в тому, що з кожним загостренням військового конфлікту ізраїльтяни спрощують процедуру отримання зброї. При цьому рівень злочинності продовжує знижуватися. Підставою для видачі дозволу на носіння короткоствольної зброї в Ізраїлі буде той факт, що ви живете або працюєте в місці, пов'язаному з ризиком. Крім того, будь-яка людина, яка пройшла через армію, може подавати прохання про отримання зброї. В Ізраїлі озброєні добровольці, які охороняють житлові квартали, поліція, приватні охоронці.

За щільністю озброєних людей Ізраїль займає одне з перших місць в світі, що не заважає йому залишатися країною, де один з найнижчих рівнів злочинності. В Ізраїлі 330 поліцейських на 100 тисяч населення, в Україні на 2015 рік було 397. Обидві країни воюють, однак рівень злочинності в Україні об'єктивно вище.

Чому тут не ходять нахабні підлітки з пістолетами вулицями? Тому що в суспільстві щира нетерпимість до будь-якого прояву агресії. Ізраїльтяни - великі патріоти, що не заважає їм сварити уряд або ціни в магазинах. Але ніхто не стане сваритися з поліцейським, який зупиняє для перевірки, нікому в голову не прийде вигукувати погрози на вулиці: за такі дії вас чекають 4 місяці арешту. Таким чином, громадяни самі є регуляторами громадської поведінки.

Що стосується інших країн, наприклад наш сусід - Молдова. Після дозволу стрілецької зброї, рівень злочинності тут знизився в два рази. В Естонії короткоствольна зброя легальна ще з 1992 року: до 2000 року злочинність знизилася на 80%. У Польщі - мінус 34%, в Словенії - мінус 50%. При цьому криміналітет не зник, але легальна зброя в таких злочинах використовується рідко.

За останні два роки в Україні стрімко зріс рівень злочинності. Але, якщо у великому місті є шанс захистити себе «озброївшись» роботою охоронної служби, то як убезпечити себе в районному центрі або селі? Думаю, українці мають право на те, щоб вибирати, яким чином захищати себе, свою сім'ю і свою країну.

Немає коментарів:

Дописати коментар