пʼятниця, 30 червня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Сьогодні день пам’яті Назарія Яремчука. Саме цього дня у 1995 році ще зовсім молодим – у віці 43 років цей талановитий актор помер від раку шлунку.

Назарій Яремчук народився у Рівні (нині Вижниця) 30 листопада 1951 року. Його батьки були звичайними селянами, хлопець мав двох братів та сестру. Родина дуже любила музику – батько був тенором у церковному хорі, мати виступала у місцевому театрі. Коли Назарій народився, батькові було 64 роки. Тато помер, коли хлопцю було 12. Це була величезна трагедія для родини. Мати була змушена віддати Назарія до Вижницької школи-інтернату. Але він був дуже розумним та старанним, співав у хорі. Після закінчення навчання захотів стати географом та подав документи у Чернівецький університет, але не пройшов по конкурсу.

Тільки з другої спроби у 1970 році, вже будучи солістом «Смерічки» Левка Дутковського, Назарію вдалося вступити до університету. Потрапив у ансамбль хлопець випадково – залишився послухати його репетицію у будинку культури. Тоді Дутковський запропонував гостю заспівати пісню. Він виконав «Кохану» Ігоря Поклада так душевно, що керівник «Смерічки» запросив його співати у ансамблі.

Одне з найважливіших знайомств у житті Назарія – з композитором Володимиром Івасюком. Він співав його «Червону руту», влітку 1971 року взяв участь у зйомках одноіменного фільму. Він зробив солістів Назарія Яремчука та Василя Зінкевича ураз відомим, їх полюбили всі. Та поряд із визнанням прийшло горе – в цей час померла мама Назарія.

У 1972 році композитор Левко Дутковський познайомив Назарія з його першою майбутньою обраницею Оленою Шевченко. Тоді її запросили стати солісткою ВІА «Смерічка». Сама Олена згодом казала: «Це було кохання з першого погляду». Через три роки закохані одружилися. Шлюб зареєстрували 1 січня, задля цього навіть сільський голова погодився вийти на роботу у новорічний день – йому подобалася творчість Яремчука. Через рік у молодого подружжя народився перший син, якого назвали Дмитром, ще майже через рік другий - Назарій. У шлюбі Назарій та Олена прожили 15 років. Аж раптом – розлучення. Воно стало трагедією для дітей та потрясінням для близьких. Олена вийшла заміж удруге та переїхала до Києва, а Назарій залишився в Чернівцях.
У 1975 році розпався і легендарний дует Яремчука та Зінкевича. Зінкевич співає у луцькому «Світязі», а Яремчук залишився у «Смерічці».

У 1979 році, під час похорону Володимира Івасюка, Назарій Яремчук приїхав до Львова. І не просто був там – йшов на чолі траурної колони, разом з Левком Дутковським ніс вінка з білих квітів. Хоча це могло коштувати йому кар’єри та навіть життя. Але справжня дружба, яка була між цими чоловіками, вартувала жертв.

Назарій Яремчук взагалі був відважною людиною. У 1986 році після Чорнобильської катастрофи співак тричі побував у 30-кілометровій зоні відчуження, де виступав перед ліквідаторами аварії. Відомий український співак Дмитро Гнатюк казав: «Мене приваблювало в Назарієві те, що він завше був свідомим громадянином і великим патріотом нашої держави, мав свою чітку позицію в естрадній пісні. Вірно служив вітчизняному мистецтву, культурі. Кожен митець має свій творчий образ. У нього була своя, особлива манера. Він ніколи не виходив за рамки того прекрасного, що є в естрадного співака. Справжній був митець, бо ніколи не розмінювався на дешеві успіхи».
У 1987 році Назарій Яремчук отримав звання Народного артиста України. Він справді був народним – його любили слухачі, а співак робив усе, щоб українська музика розвивалася, шукав нові таланти, підтримав багатьох молодих виконавців.

Незабаром відбулося друге весілля Яремчука. Його друга дружина Дарина була сусідкою, виховувала доньку після смерті чоловіка. Пара побралася у 1991 році, вінчалися в церкві Іоанна Хрестителя в місті Косів. Через два роки у подружжя народилася дівчинка, яку назвали на честь матері Назарія - Марічкою.

І здавалося б, тепер життя має бути зовсім щасливим: кохана родина, успішна робота.. Аж тут страшна новина: Яремчук хворий на рак. Він поїхав на операцію закордон, але вже запізно. Назарій повернувся і продовжував виступати. Наживо, як і все своє життя.
30 червня 1995 року Назарій Яремчук помер у Чернівцях. Поховали видатного співака на центральному кладовищі міста.

«Пісня для мене – це все. Це вираження людських почуттів. Без пісні я не уявляю свого життя. Цим почуттям пронизано все: моя родина, друзі, колеги по роботі, творчості… Хочу співати для вас гарних пісень, що западають у душу, в пам’ять серця, несуть гарні думки, зачаровують красою мелодій», - так казав Назарій Яремчук. Його голос назавжди залишиться у серцях українців. Тож давайте ділитися своїми улюбленими піснями Назарія Яремчука у коментарях в його день!

Немає коментарів:

Дописати коментар