пʼятниця, 9 червня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Цього дня у 1878 році народився Іван Мар’яненко, чудовий український актор, педагог та театральний діяч. За своє життя він зіграв понад триста ролей - Ярослава Мудрого, Богдана Хмельницького, Гната Голого та багатьох інших. Був сильним у різних жанрах – від побутової комедії до проникливої драми.

Іван Мар’яненко народився 9 червня 1878 року на хуторі Сочеванова поблизу села Мар'янівка. Тяга до мистецтва була у хлопця в крові – рідний брат батька – Марко Кропивницький був письменником та драматургом, рідний брат самого Івана Марко теж пішов творчим шляхом. Сценічну діяльність Іван почав у трупі дядька Марка. Хлопцю було усього 17 років, коли Кропивницький дозволив йому прочитати кілька фраз зі сцени. Це була роль Герасима у п’єсі «Чмир». Тоді відбувся конфуз – Іван вийшов на сцену і завмер. Партнерша сказала свою репліку, а він закляк, навіть язиком поворухнути не міг. Суфлер кричав так, що чув увесь зал, партнерша вигукувала лайку та трясла його за плечі, аж раптом він ледь-ледь заговорив. Швидко відчитавши свої репліки юний актор втік за лаштунки, публіка вибухнула від сміху…Не вигнали Івана лише тому, що у дядька було гарне почуття гумору і він пробачив бідоласі це шоу.

У 1906 році Іван Мар’яненко вступив до театру Миколи Садовського, де працював до 1914 року. Наступного року він сформував Товариство українських акторів, до складу якого увійшли як молоді актори, так і корифеї театру: Панас Саксаганський і Марія Заньковецька. У 1917 році Мар’яненко став директором і режисером Національного зразкового театру, за рік - актором Державного драматичного театру. У 1926 році Іван вступив до мистецького об’єднання «Березіль», разом з ним переїхав до Харкова. Засновником цього театру-студії був Лесь Курбас. Коли тодішня влада почала гоніння на Леся Курбаса, Мар’яненко виступив на захист режисера. Але усе було безуспішно. У 1933 році після арешту Леся Курбаса театр було зачинено, акторський колектив долучився до трупи Харківського українського драматичного театру ім. Т. Шевченка.

Іван Мар’яненко був викладачем акторської майстерності, зокрема, з 1944 викладав у Харківському музично-драматичному інституті. Серед його учнів були такі відомі актори як Іван Козловський, Наталя Ужвій, Василь Василько та інші.

Крім цього, актор грав і у кіно - в стрічках «Наймичка», «Наталка Полтавка», «Злива», «Фата Моргана», «Коліївщина», «Прометей», «Любов на світанні».

Іван Мар’яненко помер у Харкові 4 листопада 1962 року. Про нього говорили, що це людина виняткової чесності та правдивості. Історія його життя доводить, що кожен має слідувати своїм шляхом, яким би важким він не був і які б перепони не з’являлися на ньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар