пʼятниця, 12 серпня 2016 р.

Сьогодні за єврейським календарем 9 ава - найсумніший день у році для всіх іудеїв.


Ця дата символізує усі найгірші і трагічні події в житті ізраїльтян.

А почалося все з того, що євреї перестали вірити в Завіт між Богом і його народом: в 1312 році до н.е. розвідники, послані Мойсеєм в Ханаан, посіяли недовіру і паніку серед народу, чим розгнівали свого Творця і були покарані 40 роками блукань пустелею. 9 ава 586 року до н.е. був зруйнований Перший Храм, в цей же день був зруйнований Другий Храм (70 рік н.е.). У 132 році н.е. був зруйнований Єрусалим: за наказом римського намісника Храмова гора була переорана. Трьома роками пізніше впала фортеця Бейтар, після чого почалося масове вигнання євреїв з своїх земель. Майже 600 тисяч євреїв були вбиті, зруйновано 50 міст і близько 1000 поселень, а Іудея перетворилася на випалену пустелю. Пізніше в цей же день відбувалася ціла низка трагічних подій, про які євреї згадують 9 ава.

Ще напередодні по всьому Ізраїлю закриваються розважальні заклади, театри, концертні зали - євреї оплакують трагедію свого народу. 9 ава прирівнюється до жалоби за найближчим родичем, тому юдеї не їдять і не п'ють, дотримуються посту і трауру. Навіть Тора - джерело радості і знань - заборонена до прочитання в цей день. Сьогодні євреї прийдуть до Стіни Плачу і будуть оплакувати катастрофу всього народу.

Доля єврейського народу сумна і унікальна одночасно: який ще народ, який не раз піддавався гонінням і майже повному знищенню, зумів не просто вижити, зберегти свої давні традиції, але і відродив власну державу? Євреї вірять, що коли-небудь цей день стане найбільшим святом, а весь світ буде врятований - і в цьому весь єврейський народ.

Немає коментарів:

Дописати коментар