середа, 31 серпня 2016 р.

В Ізраїлі існує унікальний спецзагін, бійці якого не носять форми і не використовують зброю, а з терористами борються зубами і кігтями


Я говорю про загін спеціального призначення «Окец», про існування якого до недавнього часу знали тільки в ЦАХАЛі.

«Окец» в перекладі з івриту - «жало», тут служать собаки, які беруть участь у спеціальних операціях армії Ізраїлю. У собак батальйону «Окец» три основні спеціалізації: знайти бомбу, знешкодити ворога і врятувати свого. У спецзагоні складна програма підготовки: тренувальний курс триває мінімум рік, перш ніж тварину допустять до участі в спеціальних операціях. Унікальних собак вчать знешкоджувати супротивника, озброєного ножем або автоматом, непомітно підкрадатися і годинами лежати в засідках. Чотириногих солдатів ділять на тих, хто бере участь в затриманні, на пошуково-рятувальних, і спеціалістів з пошуку вибухових речовин.

В армію набирають абсолютно різні породи собак: німецькі або бельгійські вівчарки служать для пошуку вибухових пристроїв, лабрадори займаються пошуково-рятувальними роботами, маленькі собаки оглядають салони автомобілів на блокпостах. Головне завдання при навчанні таких бійців - створити такий міцний тандем, щоб людина і собака могли розуміти один одного з півслова.

Тварин для загону купують в Німеччині і Голландії, а виховувати починають із самого раннього віку. Утримання кожного бойового пса обходиться ізраїльській армії в 1000 доларів щомісяця. Такі бійці служать 7-8 років, а потім відправляються в сім'ї, досить часто в сім'ї своїх же колег-провідників.

Про цих тварин піклуються як про дітей: кожен пес живе в шестиметровій клітці зі спеціальним підлоговим покриттям, їх добре годують, лікують: чотириногим бійцям «Окец» навіть лікують собачий карієс. З 2003 року в Ізраїлі є спеціальне кладовище для військових собак, де їх ховають з усіма почестями: на надгробках вказується, якщо собака загинула в бою, померла від старості або хвороби. Загін спецпризначення «Окец» існує з самого моменту створення Держави Ізраїль, за цей час чотириногі солдати врятували сотні людей і знешкодили десятки терористів в Лівані і Газі, на Західному березі і Голанських висотах. Бійці з загону воювали у всіх кампаніях останніх 30 років.

До речі, мусульмани, на відміну від іудеїв, вважають собаку брудною твариною, тому вважають, що якщо камікадзе перед вибухом вкусить собака, то він не стане шахідом (мучеником за віру) і не потрапить до раю. Цим користуються бійці підрозділу «Окец», працюючи з собаками для відволікання уваги терористів.

Немає коментарів:

Дописати коментар