середа, 17 серпня 2016 р.

За часів античності в період проведення Олімпійських ігор оголошувалось священне перемир'я.

                                   Орі Сасон простягає руку супернику з Єгипту

Однак в сучасному світі ці закони честі і моралі діяти перестали.

Буквально тиждень тому я писав про те, як ліванська збірна заблокувала ізраїльтянам вхід в автобус. Інцидент стався абсолютно без наслідків для ліванських спортсменів, хоча про нього написав цілий ряд ЗМІ.

Однак закрити очі на витівку єгипетського дзюдоїста Міжнародний олімпійський комітет вже не міг.

Іслам аш-Шахаб був дискваліфікований і висланий з Ріо-де-Жанейро після демонстративної відмови подати руку ізраїльському дзюдоїсту Орі Сасону по завершенню бою. Мабуть, основний сенс Олімпійських ігор (принаймні, на папері) - об'єднання світу завдяки спорту – випав з-під уваги єгипетського спортсмена.

На прес-конференції аш-Шахаб заявив, що не міг потиснути руку представнику Ізраїлю на очах у всього світу і що регламент спортивних ігор не вимагає рукостискання з суперником. Він, мовляв, і так виявив високий ступінь терпимості, що вийшов на цей бій, а не бойкотував його...

Після рішення МОК спортивне керівництво Єгипту відрахувало «героя» з національної збірної і терміново відправило його додому.

Думаю, що коментарі тут зайві. Сучасні олімпійські ігри вже давно припинили бути демонстрацією краси спортивного тіла і здорового духу, перетворившись в гонку за медалями та призовими місцями. Ряду країн замість збірних спортсменів можна сміливо відправляти на ігри збірні юристів і адвокатів.

Оскверняти сам принцип олімпійських ігор міжнаціональними конфліктами - це просто ганебно. До тих пір, поки людство не зможе перемогти расові і національні конфлікти і дискримінації, ми не маємо права називатися цивілізованим суспільством.

Немає коментарів:

Дописати коментар