вівторок, 30 серпня 2016 р.

З кінця літа Укрпошта вводить в обіг нові поштові марки із серії «Євреї».


Я завжди підкреслюю той сильну зв'язок, який здавна існує між нашими народами. Це пов'язано не тільки з тим, що українці і євреї впродовж століть жили пліч-о-пліч, але і з загальними для обох народів простими цінностями.

Єврейська громада в Україні добре відома своїми культурними традиціями і ремеслами. Завжди вважалося, що кращі кравці - це євреї. Найвеселіші музиканти - євреї. Один з найбільш набожних народів - теж євреї і вони не тільки моляться, а й будують свої храми для молитви.

І дуже приємно, що тепер ці традиції будуть відображені в прекрасних ілюстраціях Миколи Кочубея, який став автором зображень. У серії «Національні меншини України. Євреї» представлені чотири марки: танець «Фрейлехс », «Синагога в м.Жовква», «Рош Ха-Шана» і «Кравець». Кожна марка вийшла тиражем 130 тисяч штук.

Чому було обрано саме ці сюжети? До ХVIII століття Жовква була важливим центром єврейської освіти та релігійного життя. Синагога в Жовкві побудована в кінці XVII століття і є яскравим зразком ренесансно-барокової архітектури. Жовківська синагога добре відома в усьому світі. Досить сказати, що за її подобою збудовані деякі синагоги в Ізраїлі.

Що таке Рош Ха-Шана відомо вже багатьом: це єврейський Новий Рік. У цьому році він буде відзначатися 3 жовтня. У свято Рош Ха-Шана сурмлять в шофари, викликаючи на Божественний суд і закликаючи до покаяння. Як і в християнській традиції, цього дня прийнято посилати один одному подарунки і накривати щедрі столи з частуванням.

Фрейлехс - це традиційний єврейський народний танець. Пам'ятаєте «Сім-сорок»? Так ось це він. Ну а єврейські кравці завжди були відомі своєю майстерністю у кожному місті і містечку.











Такі кроки черговий раз підкреслюють тісний зв'язок між ізраїльтянами і українцями, адже події, які зображені на нових марках добре і без слів зрозумілі кожному українцеві.

Немає коментарів:

Дописати коментар