пʼятниця, 26 серпня 2016 р.

Продовжуючи розпочату сьогодні тему культурних подій, хочу з певною гордістю повідомити, що саме українська вистава перемогла на фестивалі мистецтв у Единбурзі.


Edinburgh Fringe Festival – це найбільший у світі фестиваль мистецтв і отримати на ньому головний приз – нагороду театру Summerhall – це привід пишатись.

Авторами фольк-опери «Counting sheep» є подружжя – українська співачка Марічка Кудрявцева та канадський музикант Марко Марчик.

Вони зустріли один одного на Майдані взимку 2014, були волонтерами, допомагали військовим, а потім вирішили розповісти канадцям про українські настрої та проблеми через виставу. Фольк-опера «Counting sheep» є досить нетиповою постановкою, тут немає монологів та головних персонажів, основною складовою є старовинні українські пісні і танці, відео, глядачів залучають до участі вистави та ще й частують українськими смаколиками під час перформансу.

Перші постановки були розраховані лише на 30 осіб. Але вже зараз у Единбурзі щовечора виставу дивляться близько 220 осіб і всі квитки продані. А власник театру Summerhall так проникся виступом, що підняв над будівлею прапор України, який майорітиме там до кінця фестивалю.

Привернути максимальну увагу світу до України та українських подій, розповісти про унікальну та багату українську культуру, традиції, красу цієї землі та гідність народу – ось головне завдання сучасного українського мистецтва. Я певен, що такі вистави як «Counting sheep» можуть зробити для іміджу України навіть більше, ніж політики та дипломати.

Немає коментарів:

Дописати коментар