вівторок, 9 серпня 2016 р.

Часто можна почути про особливий статус солдат ЦАХАЛу в ізраїльському суспільстві: їх поважають, люблять, солдатом в Ізраїлі бути просто престижно.


Крім прямих військових обов'язків, які виконує ЦАХАЛ, ізраїльська армія консолідує суспільство навколо спільних цінностей та ідей.

Такий феномен ЦАХАЛу не пояснюється одним тільки патріотизмом: просто в Ізраїлі вміють дбати про своїх солдатів. Демобілізований солдат може пройти профорієнтацію за рахунок держави, отримати прожитковий мінімум, піти вчитися на курсах або здобути вищу освіту. Особливі пільги надаються молодим людям з неповних або просто небагатих сімей. Колишній солдат може отримати грошовий подарунок на честь демобілізації, подарунок для оплати навчання або для відкриття власного бізнесу, а також інші пільги.

Крім держави, на підтримку ЦАХАЛу кошти виділяють приватні особи та міжнародні волонтерські організації. Ці кошти спрямовуються на поліпшення побуту солдатів: на гроші благодійників будуються спортзали і гуртожитки, надається допомога солдатам-одинакам, виплачуються іменні стипендії, які допоможуть солдату знайти престижну професію в майбутньому.

Минулого тижня керівник Генштабу ЦАХАЛу запропонував спрямувати частину коштів від цих пожертв на здобуття вищої освіти солдатами: вже починаючи з осені демобілізовані солдати зможуть навчатися в вузі повністю за рахунок армії. Для цього планується виділяти 230 млн шекелів на рік, додатково до 500 млн, які вже виділяються на стипендії для солдатів з бойових частин. У ЦАХАЛі хочуть повністю перерозподілити фінансування, яке надходить у вигляді пожертвувань, щоб кошти в першу чергу йшли на оплату вищої освіти солдатів, а потім на інші проекти.

У всі часи в будь-якій країні світу солдати йшли в армію не тільки через велику любов до своєї Батьківщини, а тому, що армія завжди добре фінансувалася і давала великі перспективи для молодої людини. Будувати армію виключно на патріотизмі можна звичайно, але недовго: на голодний шлунок бути відданим країні і командуванню досить складно. І це нормально.

Це прекрасно розуміють в Ізраїлі, тому ЦАХАЛ процвітає. Дуже хочеться, щоб і українські солдати, довіра до яких в українському суспільстві дуже висока, також могли похвалитися подібною турботою з боку держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар