середа, 3 серпня 2016 р.

Сьогодні ізраїльський Кнесет віддає данину пам'яті нашому співвітчизнику, людині, який є символом становлення Держави Ізраїль - Зєеву Жаботинському.


На урочистому засіданні на честь Зєева Жаботинського виступатимуть спікер Кнесету, прем'єр-міністр Ізраїлю і глава опозиції.

Ось так в Ізраїлі відзначають 76-ту річницю з дня смерті нашого земляка. Чи добре знають про людину, яку так вітає Ізраїль, в самій Україні? Думаю, не зайвим буде ще раз нагадати про його життя.

Зєев Жаботинський народився в Одесі в 18 жовтня 1880 року. Письменник, яскравий публіцист, поет, драматург, він став одним із засновників та ідеологів руху сіоністів, творцем Єврейського легіону, організацій «Ецель» і «Бейтар». Свої твори він писав російською мовою і на івриті.

У 1903 році на території всієї Російської імперії проходили антиєврейські погроми. Жаботинський став одним з перших, хто не опустив руки, а створив перший загін єврейської самооборони. Пізніше цей досвід знадобився йому при створенні професійних захисних організацій. З цього ж часу він стає активним сіоністом і підтримує ідею створення єврейської держави.

Жаботинський вважав, що необхідною умовою для створення держави є «мовне питання»: він буквально вимагав створення навчальних закладів, в яких будуть викладати на івриті. Він вважав, що відродження івриту сприяє пізнанню єврейської культури і втілення сіоністської ідеї і мав рацію.

Іншою необхідною умовою він називав створення сильної військової сили, тому ще за часів Першої світової війни, працюючи кореспондентом на території Туреччини, висунув ідею створення єврейської військової сили і участі євреїв як сторони в світовій війні. Він говорив, що сіоністам слід стати на бік Антанти і сформувати в складі її сил єврейську армію, яка б взяла участь у визволенні Палестини і потім стала кістяком організації там єврейської держави. Перебуваючи в Єгипті, разом з Йосипом Трумпельдором сформував Єврейський легіон у складі Британської армії. Під час перших арабо-ізраїльських конфліктів також був організатором загонів самооборони.

Жаботинський хотів створення єврейської держави на обох берегах Йордану, репатріації в Палестину всіх євреїв, які хочуть цього, а також ліквідації діаспори. Він відкрито закликав до створення на землі Ізраїлю держави, що має єврейську більшість. Розмірковуючи про конституцію майбутньої держави, Жаботинський бачив перед собою повну громадянську рівноправність і культурну автономію для арабської меншини.

У 1923 році була створена організація «Бейтар», ідеологія якої сформувалася під впливом призову створити єврейську законну армію для захисту єврейського населення підмандатної Палестини. Члени руху визнавали єдиний прапор (біло-блакитний), єдиний гімн ( «Ха-Тіква») і єдиний сіоністський світогляд. Саме ці принципи стали основою для створення Ізраїлю. Після початку Другої світової війни Жаботинський займався формуванням єврейської армії, яка повинна була воювати проти Німеччини.

Крім ідеології, Жаботинський залишив після себе велику літературну та філософську спадщину. Він писав вірші, оповідання та романи, займався перекладом. Чи знають наші сучасники, крім істориків, що на нашій землі народилася та жила така людина? Безумовно, пам'ять про Зєева Жаботинського буде жити в Ізраїлі, але дуже хочеться, щоб і українці пам'ятали про свого великого співвітчизника.

Немає коментарів:

Дописати коментар