вівторок, 22 березня 2016 р.

Теракти в Брюсселі


Панове, сьогодні в Брюсселі відбулася серія терактів: загинули як мінімум 17 осіб, поранених набагато більше. Тероризм дістався до центру Європи.

Чомусь, коли мова йде про теракти за межами ЄС, це сприймається як чергове повідомлення ЗМІ: «в результаті нападу загинуло три людини», «в результаті аварії потонуло десять людей». Для світу - це всього лише цифри в стрічці новин. Але тепер терор дістався в саме серце цивілізованої Європи, і вона виявилася не готова зустрітися з ним віч-на-віч.

Я неодноразово говорив про тероризм в Ізраїлі: щодня ми боремося з терактами, з нападами на громадян, з черговою інтифадою. Кожен ізраїльтянин знає як поводитись, коли починається бомбування або напад: кожен ввібрав це з молоком матері. Європейці, як і українці, не знають як поводитися в подібних випадках.

Класичний приклад - сьогоднішній теракт в Бельгії. Тільки вчора бельгійський уряд оголосив, що знешкоджений останній терорист, який брав участь в нападі на Париж, було заявлено, що поліцейська операція успішно завершена. І ось сьогодні - криваві теракти в Брюсселі.

Коли ми маємо справу з тероризмом, ніколи не можна розслаблятися. Це багатоголова гідра, і якщо відрубати одну голову, виросте десять. Особливо це актуально сьогодні, коли Європу охопила хвиля міграції, коли багато мігрантів є членами радикальних організацій.

Сьогодні європейцям доведеться навчитися жити в стані, коли треба стежити за безпекою щодня і щохвилини: не полінуватися підійти перевірити залишений пакет, розповідати дітям про правила поведінки в екстремальних ситуаціях, звертатися в поліцію в усіх підозрілих випадках. Сьогодні кожен з нас стає відповідальним за своє життя і життя оточуючих. Від дій кожного з нас залежить безпека всього суспільства і наше майбутнє.

Я співчуваю близьким і сім'ям загиблих сьогодні в Брюсселі. Спочивайте з миром.

Немає коментарів:

Дописати коментар