середа, 16 березня 2016 р.

Отже, останній закон, що відокремлює Україну від безвізового режиму, підписаний президентом.


Тепер чиновники зобов'язані вносити відомості про майно доходи та витрати в електронному вигляді.

Що ж далі? Очевидно, що виконання всіх вимог ЄС не означає скасування віз для українців вже в найближчому майбутньому. Але також зрозуміло, що вже сам по собі цей закон може принести деякі позитивні моменти. Перш за все, він може стати інструментом боротьби з тотальною корупцією, коли доходи чиновників будь-якого рангу зможе побачити кожен бажаючий. Але така система спрацює тільки «в парі» з прокуратурою, інакше вона не має сенсу.

Багато хто говорить, що Україна не отримає явних вигод від запровадження безвізового режиму з ЄС, але досвід говорить про зворотне. Як ви пам'ятаєте, вже протягом п'яти років діє безвізовий режим між Україною та Ізраїлем. Щороку кількість українців, які відвідують Ізраїль, зростає. Особливо це стосується туристів: після скасування віз почався справжній сплеск, Ізраїль відвідали понад 600 тисяч українців. Тільки за останній рік їх кількість збільшилася на 4%, незважаючи на кризу і військові дії в обох країнах. При цьому більшість українців їдуть до Ізраїлю для того, щоб відвідати своїх рідних - це ще раз підтверджує, наскільки пов'язані наші народи. Скасування безвізового режиму також сприяло поліпшенню ділового середовища між державами. Як я вже розповідав, з травня минулого року за участю Почесного консульства було відкрито авіарейс Львів-Тель-Авів. На сьогоднішній день рейс став регулярним, а з України до Ізраїлю літають вже два рейси. Статистика говорить сама за себе.

Представники ряду західних держав вже підтримали виконання Україною технічних вимог ЄС щодо скасування безвізового режиму, українські політики говорять про його впровадження не пізніше літа-осені 2016 року. Я сподіваюся, що ні консультативний референдум в Нідерландах, який пройде вже на початку квітня, ні ситуація на Донбасі, ні економічні проблеми не зможуть стати перешкодою для України на шляху до ЄС.

Немає коментарів:

Дописати коментар