четвер, 24 березня 2016 р.

Сьогодні іудеї всього світу святкують Пурім - свято в пам'ять про чудесне спасіння євреїв, яке відбулося більше 2400 років тому в період правління перського царя Ахашвероша.


Свято отримало свою назву від слова «пур», що означає «жереб».

Саме за допомогою жереба радник царя Аман визначив день - 13 адара, щоб знищити волелюбних євреїв Персії, які не бажали ставати на коліна ні перед ким, крім Бога. Він пообіцяв Ахашверошу 10 000 срібняків до скарбниці за те, що будь-хто зможе вбити єврея і відібрати його майно. Цар погодився.

Однак, саме єврей Мордехай випадковим чином почув про заколот проти царя і розповів про це варті: злочинців схопили, а про те, що трапилося написали в палацової книзі. Пізніше Агашверош дізнався про це і наказав нагородити спасителя, чим ще більше розлютив Амана, який вже вибрав дерево для повішення Мордехая. Тоді Мордехай розповів про це цариці - теж єврейці - красуні Естер. Щоб врятувати свій народ, Естер наказала всім євреям поститися протягом трьох днів задля спокутування своїх гріхів, а потім влаштувала розкішний бенкет, на який запросила царя і його радника Амана. Свято так сподобалося царю, що той пообіцяв виконати будь-яке бажання Естер: вона, звичайно ж, попросила Ахашвероша не вбивати євреїв. Але за законом, цар не міг скасувати свій указ. Тоді він видав новий, який дозволяв всім євреям захищати своє життя, а також забирати все майно нападників. Амана ж повісили на дереві, на якому він хотів повісити Мордехая.

З тих пір євреї відзначають диво звільнення від перського рабства. Протягом двох днів проводяться веселі бенкети, маскаради і карнавали. До Пуріму печуть традиційні трикутні пиріжки з джемом, які називаються гоменташі (вуха Амана). А ще в Пурім треба напитися вина так, щоб не відрізняти імені Амана від Мордехая. Коли в переддень свята в синагогах розповідають про ці події, при згадці імені Амана усі свистять і стукають тріскачками, заглушаючи ім'я ворога.

Напередодні свята Пурім, яке цього року відзначається з 23 по 25 березня, у багатьох школах і дитячих садках Ізраїлю проходять свята, а на вулицях, в кафе і громадському транспорті можна зустріти дітей і дорослих в незвичайних костюмах.

Історія вчить нас ніколи не здаватися, не відступати навіть перед найсильнішим ворогом. Якщо народ об'єднаний, то зможе перемогти в будь-якому протистоянні. Сьогодні я бажаю і українцям, і ізраїльтянам веселощів і радості! Веселого Пуріму!

Немає коментарів:

Дописати коментар