субота, 12 березня 2016 р.

Часто на схилі літ до людей приходить усвідомлення свого місця в житті, до необхідності знати про своїх предків, своє походження.


Так нещодавно всесвітньо відомий голлівудський актор Дастін Хоффман в одній з телепередач, яка досліджує генеалогічне дерево знаменитостей, дізнався, що родичі його батька є вихідцями з України. Однак ця тема ніколи не піднімалася в родині актора - і це можна зрозуміти - бо події, які привели сім'ю в Америку, були трагічними.


Дід і бабуся Хоффмана - Френк та Естер - проживали в Білій Церкві, в США вони емігрували ще до революційних подій 1917 року. Після єврейських погромів, було вирішено перевести і батьків Френка: для цього він повернувся на батьківщину, де разом з батьками був заарештований співробітниками КДБ. Пізніше Френка та Самуїла - діда і прадіда Хоффмана - було розстріляно більшовицьким режимом, а Ліба провела п'ять років у таборах. Не дивлячись на втрату руки, похилий вік і катастрофічно підірване здоров'я, Ліба зуміла втекти від тоталітарної системи СРСР, емігрувавши в Аргентину. Пізніше вона перебралася до США, де оселилася з невісткою.


Сьогодні пан Хоффман з гордістю говорить «Я - єврей», розуміючи, якими зусиллями йому були подаровані життя і свобода.



Немає коментарів:

Дописати коментар