понеділок, 1 лютого 2016 р.

Глава Єврейського агентства Натан Щаранський і знаменитий кіноактор Майкл Дуглас зараз здійснюють поїздку найбільшими студентськими кампусами США.



Метою поїздки є спілкування з молодими людьми, які на тлі антиізраїльської пропаганди, бояться або просто соромляться власного походження. У такій ситуації вкрай важливо дати молодим людям зрозуміти, що вони не самі, що їхні сумніви не виправдані. Щаранський і Дуглас ведуть між собою діалог-дискусію про те, що таке єврейська самосвідомість, антисемітизм, бойкот Ізраїлю та обговорюють інші актуальні питання.

Як ви пам'ятаєте, я не раз вже писав про мого друга, громадського діяча, дисидента, главу «Сохнута» Натана Щаранського. Його життєвий шлях є яскравим прикладом пошуків себе. До прийняття своїх коренів він прийшов вже в дорослому віці, усвідомлено зробивши вибір, за що і постраждав потім. Однак арешт і ув'язнення тільки зміцнили його у своєму виборі. Мало того, ув‘язнення Щаранського спонукало міжнародну громадськість об'єднатися для його захисту.

Пана Дугласа не треба було ні від кого захищати: його не переслідували і не висміювали через свого походження. Як і Щаранський, до усвідомлення своїх коренів він прийшов в дуже самостійному віці. Вплинули на нього його рідні - син і батько. До того ж, як і Щаранського, його активно підтримує дружина. Торік Ділан, син актора, наполіг на тому, щоб святкування його бар-міцви проходило в Ізраїлі. Батько поєднав цю подію з отриманням «єврейського Нобеля» - премією Генезис, яку йому вручили в Єрусалимі прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху і Натан Щаранський.

Першим університетом, який відвідали Щаранський і Дуглас, став університет Brown, де на зустріч прийшло близько 500 осіб. Говорячи про нинішню ситуацію в Ізраїлі, Щаранський сказав: «Ми знаходимося сьогодні в самому розпалі боротьби між тими, хто любить смерть і тими, хто любить життя. І ми зобов'язані роз'яснити всім, хто насправді є терористом».

Я вважаю, що в Україні подібні ініціативи були б вкрай корисні. Сьогодні багато людей все ще не можуть відкрито визнати власне походження. Тому Почесне консульство Ізраїлю готове ініціювати громадські дискусії серед студентів з цього питання. Як ви думаєте, хто з відомих громадських діячів України міг би в якості експерта приєднатися до обговорення?

Немає коментарів:

Дописати коментар