пʼятниця, 26 лютого 2016 р.

Іще один уродженець України, який відіграв значну роль в становленні Держави Ізраїль - Іцхак (Шимшелевич) Бен-Цві (1884-1963р.р.), другий президент Ізраїлю, депутат Кнесету 1-го і 2-го скликань, один із лідерів руху «Авода» і дослідник в області історії.


Народився в Полтаві, навчався в єврейській школі - хедері, потім в російській гімназії, деякий час відвідував Київський університет святого Володимира. Бен-Цві був в числі засновників і лідерів соціалістичного напрямку в сіонізмі, робітничого руху та єврейської самооборони в Росії і Ерец-Ісраель. Він також зробив важливий внесок у вивчення єврейських громад в Азії і Північній Африці і історії євреїв в період турецького панування в Ерец-Ісраель.

Бен-Цві вперше відвідав Ерец-Ісраель в 1904 році, а вже 1907-го оселився там. У період погромів 1905 року Іцхак Бен-Цві брав активну участь у захисті євреїв в Полтаві. У 1906 році під час обшуку поліція виявила в будинку Бен-Цві в Полтаві склад зброї, яка призначалася для сил єврейської самооборони. Після цього всю сім'ю було заарештовано, а батька Іцхака заслано до Сибіру. Самому Бен-Цві вдалося втекти до Вільно.

1952 року Іцхака Бен-Цві було обрано на пост глави ізраїльської держави. Він переобирався на пост президента в 1957 і 1962 роках і займав цю посаду до своєї смерті в 1963 році.

Одним з найбільш значних досягнень Іцхака Бен-Цві є також його історичні дослідження. Значна частина його наукових досліджень присвячена єврейським громадам Азії та Африки, а також різним народностям - самаритянам, караїмам та представникам громади Шабтей. У своїх працях Бен-Цві описував багато народів, що населяли Ерец-Ісраель. Бен-Цві очолював інститут дослідження єврейських громад Близького Сходу, заснований в 1948-му році. У 1952-му році інститут став носити його ім'я «Махон Бен-Цві».

Немає коментарів:

Дописати коментар