середа, 17 лютого 2016 р.

Ізраїль продовжує утримувати лідерство в розробці безпілотних літальних апаратів


15 лютого в Сінгапурі відкрився щорічний космічний авіасалон, на якому Ізраїль продемонстрував новітні безпілотники. Концерн «Авіаційна промисловість» представив декілька розробок, три з яких – це так звані безпілотні камікадзе.

Перший літальний апарат називається «Harpy New Generation», він призначений для придушення комплексів ППО, забезпечений пасивним радаром і телеметрією, відрізняється покращеними аеродинамічними властивостями та підвищеною чутливістю до більш широкого діапазону частот роботи радіолокаторів .

Малорозмірний безпілотник-камікадзе «Green dragon» розроблений спеціально для мобільних груп і спецпідрозділів. Його вага становить всього 15кг, а маса бойової частини – 3 кг. Він забезпечений телеметрією для ручного управління за допомогою компактного пульта. Від 12 до 16 таких дронів разом з пусковою установкою можуть перебувати в складеному вигляді в кузові звичайного бронетранспортера.

Ще одна розробка ізраїльських військових – квадрокоптер-розвідник «Rotem L». Він розрахований на політ в 10км при вазі бойової частини всього в 1кг. Таке компактне пристосування складається в рюкзак і обслуговується всього одним оператором.

Ізраїльська армія постійно модернізує БПЛА, вкладаючи в їх розвиток мільйони шекелів. Таке інвестування вигідно одразу з декількох сторін: по-перше, сама армія Ізраїлю потребує безпілотники, а по-друге, високотехнологічні ізраїльські БПЛА активно купують зарубіжні партнери, приносячи чималий дохід в бюджет країни.

На жаль, сьогодні Ізраїль не готовий постачати подібну техніку Україні і на те є ряд внутрішніх і зовнішньополітичних причин. Але я впевнений в тому, що така ситуація не є вічною. Розвиток ситуації на сході України та вплив військового конфлікту на стабільність всієї Європи з часом можуть відкрити перспективи для співпраці в цій сфері.

Немає коментарів:

Дописати коментар