пʼятниця, 19 лютого 2016 р.

23 лютого 2016 у Львівському музеї історії релігії відкривається виставка «Династія Медальє», присвячена відомій сім’ї Медальє.


Історія цієї родини охоплює 200 років проживання євреїв на території Російської імперії та СРСР, її члени були учасниками багатьох трагічних подій: безправного життя, погромів, революції, еміграції, релігійних гонінь, катастрофи європейського єврейства під час Голокосту.

Рід рабинів Медальє відомий з середини XVIII століття. Життя одного з найвідоміших представників династії - рабина Шмарьяху Медальє - нерозривно пов'язане з Україною: в Кролевці Чернігівської губернії він одружився з дочкою відомого хасидського рабина Дова Бера Карасика з Ніжина, а після смерті тестя очолив релігійну громаду міста.

Після Жовтневого перевороту рабин Медальє протидіяв закриттю хедерів, виступав проти вилучення цінностей з синагог. З 1933 року був головним рабином Хоральної синагоги в Москві, фактично будучи головним рабином СРСР. У 1938-му, в розпал сталінського терору, рабина заарештували за звинуваченням у зв'язках з рухом ХАБАД і засудження радянського ладу, та розстріляли. Після цих трагічних подій частина сім'ї Медальє повернулася в Україну і проживала в Чернігові.

Діти рабина Медальє зберегли вірність родовим традиціям, єврейству і релігії, за що багатьом довелося розплачуватися. Арон Медальє, викладач Ленінградського інституту водного транспорту, кілька років провів у таборі фактично, просто за відвідування синагоги і слідування єврейському Закону. І те, і інше для викладача радянського ВНЗ на початку 1950-х років було немислимою сміливістю.

Деякі з дітей Медальє успадкували його релігійне служіння. Гіллель, що емігрував до Антверпена, був рабином цього міста. Моше, старший син рабина, що залишився в СРСР, був рабином Ростова. Він загинув тоді ж, коли батько, і так само: був розстріляний у 1938 році в таборі під Хабаровськом.

Сьогодні династія Медальє продовжує існувати і в Ерец-Ісраель, і в багатьох країнах світу. На прикладі родини Медальє виставка ілюструє долю ортодоксальних євреїв, які намагалися зберегти релігійну традицію в умовах тоталітарного режиму, гонінь і знищення національної та духовної спадщини народів, що населяли СРСР.

Експозиція демонструватиметься протягом лютого-березня. Запрошуємо всіх охочих до вивчення історії єврейства відвідати виставку «Династія Медальє».

Немає коментарів:

Дописати коментар