четвер, 11 лютого 2016 р.

1 січня 2016 року вступила в дію угода про Зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Ця угода є невід‘ємною частиною процесу євроінтераціі нашої держави.


Угода про ЗВТ означає не тільки модернізацію законодавчої бази, залучення до європейських, а значить і до світових стандартів, але також зниження і навіть обнуління мит на товари або послуги з України. Крім того, вступ до загальноєвропейського торгового простору залучить до України, економіка якої гостро потребує підтримки, інвесторів, що звикли працювати за міжнародними стандартами.

Минулого року Угоду про асоціацію з Україною ратифікували всі 28 країн-членів Євросоюзу. Однак, завдяки так званим євроскептикам, питання про ратифікацію угоди Україна-ЄС прирівняли до повноправного вступу нашої країни до Єврозони. Деякі європейські журналісти і політики говорять, що це саме вступ до ЄС, тому платники податків повинні будуть надавати економічну допомогу Україні. Зрозуміло, що на тлі проблеми потоку біженців до Європи, перспектива платити які-небудь невизначені гроші країні, в якій проходять військові дії, не може сподобатися звичайному європейцю.

В Нідерландах в квітні 2016 року відбудеться референдум з питання членства України в ЄС. Громадянам запропонують відповісти на питання: «Ви за чи проти ратифікації Угоди про асоціацію Європейського союзу і України?». При тому, що ще 7 липня 2015 Угоду про Асоціацію між Україною та ЄС ратифікував Сенат Нідерландів, завершивши, таким чином, процедуру.

Разом з тим, уряд Нідерландів заявив про намір провести інформаційну кампанію на підтримку України. Про це заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. За його словами, угода є позитивом і для Європи, і для Нідерландів. Рютте пообіцяв, що "буде пояснювати людям", чому був підписаний цей документ. "Ми торгова нація. Ми живемо за угодами про вільну торгівлю, і Україна є ще одним прикладом цього", - сказав він.

На зустрічі з президентом України Петром Порошенко на економічному форумі в Давосі в січні цього року, пан Рютте підкреслив, що ввеь голландський уряд підтримує угоду з Україною. В ході зустрічі Порошенко також підкреслив, що розраховує на подальшу солідарність і єдність ЄС в питанні підтримки незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що процедуру референдуму проти асоціації України і ЄС в Нідерландах ініціювали так звані євроскептики, але він не вплине на процес асоціації.

Зараз експерти прогнозують, що жителі Нідерландів готові проголосувати проти союзу Україна-ЄС. Незважаючи на те, що референдум має консультативний характер, не варто забувати, що він демонструє ставлення до нашої країни в ЄС. І роз'яснювальна кампанія голландського уряду тут зовсім не зайва: я нагадаю, що бюджет пропагандистського «Russia Today» становить сотні мільйонів євро і має широку мережу мовлення. Зрозуміло, що в такій ситуації будь-яка підтримка іміджу України з боку країни, що головуэ зараз в ЄС, матиме довгострокові наслідки. Втім, це стане можливим, тільки якщо голландці проголосують «за».

Немає коментарів:

Дописати коментар