пʼятниця, 27 січня 2017 р.

Друзі.


Сьогодні в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Голокост з грецької означає "всеспалення". Навмисне знищення 6 мільйонів людей не може не залишити шраму на серці людства.

Майже 2,5 мільйони євреїв були вбиті саме на території Радянського Союзу, і, зокрема, в Україні. Після окупації тут з'явилась ціла мережа гетто, найбільшим з яких було Львівське. Євреї України зазнали систематичного знищення, найболючиший приклад якого - трагедія Бабиного Яру.

Українці добре розуміють цей біль, що сьогодні відголоском звучить у наших серцях. Я в цьому не сумніваюся. Бо це - наша спільна історія, пронизана нитками страшної біди, яку вдалося побороти.

Знаєте, чому день пам'яті відзначають саме 27 січня? Бо саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

Україна у 2005 році стала однією з країн-ініціаторів резолюції ООН щодо відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

Друзі! Ми - пам'ятаємо. Ця трагедія ніколи не повториться знову, бо тепер існує могутня Держава Ізраїль, яка віддала багато сил для того, щоб її народ міг відчувати себе захищеним. На жаль, у Європі він був беззахисними.

Тільки в тих країнах, що дали відсіч нацистам, більшості євреїв вдалося вижити. Наприклад, король Данії прямо сказав прем'єр-міністру:"Якщо німці змусять датських євреїв носити жовті зірки, я буду першим, хто одягне її на себе". Натомість, у Румунії прем'єр Йон Антонеску відзначився особливою кровожерливістю. Ще до наказу про "остаточне вирішення єврейського питання", він вибрав свою тактику. До товарних вагонів "завантажували" по п'ять тисяч євреїв. Згодом їх труїли газом. Навіть Гітлер жалівся Геббельсу, що Антонеску чинить "більш радикально, ніж вони".

Врятувати євреїв попри все намагалися лише добрі люди, які могли поплатитися за це власним життям. Таких мужніх українців було понад 2,5 тисячі! А скільки було тих, про кого знають не всі, а пам'ять про подвиг зберігають їхні родини... Вічна подяка та шана вам!

Тема цьогорічного дня пам'яті - просвітництво. Усі покоління мають знати, як це було і чому не має повторитися. Сходіть до Музею Голокосту або подивіться фільм "Піаніст", чи прочитайте "Щоденник Львівського гетто" рабина Давида Кахане. Пам'ятаємо разом.

Немає коментарів:

Дописати коментар