понеділок, 23 січня 2017 р.

Друзі!


535 років тому в італійській Болонії вперше надрукували священну єврейську книгу Тору.

Першим друкарський станок з єврейськими літерами зробив Авраам бен-Хаїм Деі-Тінторі. Саме він видав перші примірники Тори. ЇЇ текст був особливим, бо вперше супроводжувався позначками, які полегшували читання. Крім цього, п’ятикнижжя містило коментарі рабина Раші – великого єврейського діяча часів Середньовіччя. Видання відносять до категорії інкунабул – книжок, що побачили світ до 1 січня 1501 року, коли Йоганн Гутенберг винайшов спосіб друкарства рухливими літерами.

Деякі експерти впевнені, історичне значення цієї Тори можна порівняти, наприклад, з Біблією Гутенберга. Такий формат друку (з коментарями та позначками) використовують до сьогодні.

До речі, один з примірників цієї унікальної Тори нещодавно продали у Парижі на аукціоні Christie's. Спершу її оцінювали приблизно у мільйон євро. Але за цей рідкісний лот покупець не пошкодував викласти 2 785 500 євро! Це найбільша сума, яку коли-небудь платили за іудейське друковане видання. Уявіть собі, за останні сто років на аукціонах продали лише три примірники першодруків Тори.

Немає коментарів:

Дописати коментар