вівторок, 24 січня 2017 р.

Друзі!


Сьогодні я хочу розповісти вам історію життя молодого українського драматурга Ганни Машутіної, більше відомої під псевдонімом «Ганна Яблонська». 21 січня 2011 року вона загинула внаслідок теракту в аеропорту «Домодєдово», коли летіла отримувати нагороду «Особова справа — 2010». Однією з перших вона вийшла з літака, швидко пройшла паспортний контроль, та пройти далі не змогла – прогримів вибух. Тоді терористу-смертнику вдалося вбити 35 людей.

Ганна Яблонська народилася в Одесі у 1981 році. Її батько – відомий журналіст Григорій Яблонський. Донька теж спершу йшла його шляхом, писала у жіночі журнали. Пізніше вона відкрила для себе поезію, згодом і прозу, публікувала розповіді в місцевих виданнях. На початку 2000-х вирішила спробувати себе у драматургії, і в неї одразу вийшло. Щоправда, вдома її таланти не помічали, натомість за кордоном високо оцінили. Батько Ганни казав: «Для того, щоб в Україні почали ставити її п’єси, доньці знадобилося померти». За життя дівчини в Одесі поставили лише одну її п’єсу – «Двері». Натомість зараз роботи українки можна побачити на сценах Британії, Голандії, Литви, Естонії, Німеччини та Польщі та, звісно, України.

Крім свого авторського таланту, дівчина володіла глибокою інтуїцією. Один із останніх дописів на її сторінці у «Живому журналі» звучав так: «Мені здається, в мене лишилося дуже мало часу». Надзвичайно далекоглядною були і її п’єси. Наприклад, зараз в українських театрах можна побачити «Сімейні сцени» авторства Яблонської. Ця вистава - про любов і війну, про відчуження близьких. Здавалося б, як могла передбачити таке жінка, що померла за кілька років до початку війни між двома країнами?

Кілька років тому батько Ганни видав збірку її п’єс та презентував її в Українському театрі в Одесі, там, де поставили її «Сімейні сцени». Він вірить та сподівається, що йому вдасться увічнити на папері увесь доробок доньки, а це – понад 3 десятки п’єс.

Друзі, життя – непередбачуване. Тому займайтесь тим, що дійсно приносить вам задоволення, любіть своїх близьких та втілюйте мрії. Не бійтесь нічого та живіть на повну!

Немає коментарів:

Дописати коментар