пʼятниця, 13 січня 2017 р.

Друзі!


Сьогодні, напередодні Нового року за старим стилем, українці знову традиційно збираються за родинним столом. Щедрий вечір – час насолодитися теплою компанією, поласувати кутею та іншими смачними стравами.

У регіонах України Щедрий вечір, або ж Маланку, відзначають по-різному. Для декого – це надзвичайно важливе свято різдвяного циклу, натомість на Галицькому Поділлі його відзначають пізніше – 18 січня. Попри це, я вважаю, що головне – не сам день, а безцінні українські обряди, яких потрібно дотримуватись.

Надвечір перевдягнена у маски та костюми молодь виходить щедрувати. Здавна існує обряд «водіння Кози». Звісно, він суттєво змінився, доки дійшов до нас. Зараз – це справжня гумористична вистава, коли парубки ходять по хатах із символічною зіркою. Козу грає перевдягнений хлопець. До речі, саме від цього обряду пішов відомий український вислів «водити козу», що означає «шукати пригод після застілля чи гуляння».

Друзі, згадуйте українські традиції та спробуйте поринути у їхній вир! Це надзвичайно цікаво. Наприклад, обов’язково підіть щедрувати або впустіть до себе щедрівників. Новорічні вітання, побажання здоров’я та достатку подарують вам гарний настрій та обов’язково справдяться! Підтримайте гостей карбованцем – і вам це повернеться сторицею.

А зранку чекайте на засівальників. І пам’ятайте, що за прикметами, в Старий Новий рік першим до оселі має зайти чоловік, бо він приносить щастя.

Чудового настрою, родинного тепла та злагоди!

Щедрий вечір, добрий вечір, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар