вівторок, 3 січня 2017 р.

Друзі!


Єврейські святині в Україні – це справжні перлини спільної історії наших двох народів. Багатьох вони дивують та надихають. Цього разу я хочу розповісти вам дивовижну історію Шаргородської синагоги – найстарішої кам’яної синагоги в Україні, яку називають «найпривабливішою». Аналогу ви не знайдете ніде.

Цю перлину на Східному Поділлі побудували у далекому 1589 році, тоді вона стала не лише серцем єврейської громади, а й фортецею, що рятувала від нападів турків та татар. Синагога була справжньою оборонною спорудою, мурованою з каменю. Вона була надзвичайно цікаво зведена, з товстими стінами, підземними таємними шляхами та навіть кімнатами для утримання в’язнів.

Протягом 27 років, коли на Поділлі панував Кам’янецький ейялет, турки використовували синагогу як мечеть. Пізніше, за часів Речі Посполитої, її знову повернули юдеям. Існують легенди, що у першій половині ХVIII ст. у синагозі проповідував цадик-чудотворець Баал Шем Тов, засновник хасидського руху.

Синагога вціліла і у часи Другої світової війни. Та яка доля її спіткала, як ви вважаєте? Більшовики розмістили у ній один із цехів сокоморсового заводу!

На щастя, інтер’єр цієї чудової історичної пам’ятки частково зберігся, утім, на жаль, відреставрувати її належним чином поки не вдалося. Проте, є плюс – синагогу повернули на баланс юдейської громади Шаргорода.

Друзі, великі пам’ятки, які поєднують наші два народи, потрібно оберігати та цінувати. Бо це – наша спільна історія, історія української землі та єврейського народу. Я впевнений, що одне лише існування таких архітектурних витворів мистецтва – це великий доказ прадавньої дружби наших народів.

2 коментарі: