четвер, 12 січня 2017 р.

Друзі!


У цей день 108 років тому народилася Марія Примаченко – неперевершена та самобутня українська художниця.

Досі існують суперечки про те, як правильно пишеться прізвище майстрині пензля. Вона сама на це питання відповідала по-різному. Одним казала, що Приймаченко, бо її батьки були з приймаків, іншим – що Примаченко, бо у їхньому селі казали «примак», а не «приймак». Щонайменше, останні офіційні документи Марії Оксентіївни були оформлені саме на прізвище «Примаченко».

Народилася пані Марія на Київщині, у селі Болотня. У семирічному віці дівчинка тяжко захворіла. Їй поставили страшний діагноз – поліомієліт. Хвороба залишила свій знак на здоров’ї на все життя – в подальшому мисткиня завжди ходила із милицями та у довгих спідницях, відчувала страшні болі.

Та часткова непрацездатність дозволила їй менше виходити у поле, більше – лишатися вдома. Там вона й відкрила для себе світ образотворчого мистецтва. Серйозно малювати дівчинка почала, коли їй було 17. Цілісіньку хату вона вимазала синім глеєм. Сусідам сподобалась яскрава будівля, вони захотіли такий «дизайн» і собі. Так Марія почала розмальовувати й інші будинки. За свою працю отримала першу винагороду – порося.

Роботи Марії Примаченко – це так зване «наївне мистецтво». Попри те, що художниця була малоосвіченою, в її уяві існував інший дивовижний світ, деталі якого захоплюють донині. Мисткиня все життя малювала звірів, але сама ніколи не була у зоопарку. Лише одного разу Марія побачила екзотичних тварин. Вже в дорослому віці її повів до цирку видатний режисер Сергій Параджанов.

Усе своє життя художниця кохала лише одного чоловіка – Василя. Вона познайомилася із ним під час навчання у Києві. Вони побралися, але зовсім скоро його, лейтенанта піхоти, забрали на війну. Там він встиг отримати звістку про народження сина Федора і навіть написав відповідь. Але це був його останній лист. Після цього Марія так і не влаштувала своє особисте життя, хоча мала вдосталь залицяльників. Усе сподівалася, що Василь повернеться, в душі чекала на диво.

Разом із сином вони жили у скруті. Та художниця ніколи не брала грошей за свої твори, лише дарувала їх.

Померла Марія Примаченко у 88 років. За все життя вона створила понад 650 робіт. Ще за життя майстрині пензля її шедеври побували на виставках у різних містах світу. Існує навіть легенда, що у Парижі картини Примаченко побачив Пабло Пікассо. Він сказав: «Якби вона жила у Франції, стала б відомішою, ніж я». Марії нібито теж показали альбом з роботами Пікассо. На що вона сказала: «У нас в селі цього б не зрозуміли».

Син та онуки мисткині теж стали художниками, продовживши її справу. В середині цієї дивовижної жінки існував власний світ, сповнений особливих думок, ідей та переживань. У неї були різні мрії. Наприклад, вона хотіла, аби різні митці зібралися та розмалювали усі будинки в своїх містах. «…що за дива витворили б - цвів би не лише садами Київ. Будинки б сміялися до людей...».

Друзі, помічайте прекрасне поряд із собою та докладайте зусиль до того, аби світ навколо ставав гарнішим. Так ми виконаємо одне з бажань надзвичайної української художниці – Марії Примаченко, яка була унікальною зіркою цього світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар