середа, 6 січня 2016 р.

Доброго дня!


Сьогодні мій пост про боротьбу з корупцією та верховенство права.

30 грудня ізраїльський Верховний суд визнав винним в отриманні хабара і засудив до 18 місяців тюремного ув'язнення колишнього прем'єр-міністра країни Ехуда Ольмерта. Цей епізод став продовженням гучних справ, які вразили жителів Ізраїлю протягом останніх років. Як відомо, останнім часом не один високопосадовець опинився в центрі уваги правоохоронних органів. Державних мужів звинувачували в корупції, просуванні своїх протеже службовими сходами, сексуальних домаганнях, привласненні грошей і «відкатах».

Дуже знайома історія, чи не так? Відмінність від України в тому, що в Ізраїлі Генеральна прокуратура не зважає на посади та регалії, а стежить за дотриманням законів і піклується про цільове використання бюджетних коштів, тому так пильно слідкує за діями чиновників. Звичайно, Ізраїль теж далекий від досконалості, але тут є чітка робота юридичного радника уряду (вищий керівник державної прокуратури), а також упевненість у тому, що люди, яких викрито в корупції, більше не зможуть обіймати керівні посади в держапараті. Крім того, в Ізраїлі існує жорсткий контроль роботи державних органів з боку громадських організацій. Наприклад, в результаті розслідувань руху «За чистоту влади», правоохоронні органи регулярно допитують десятки підозрюваних у шахрайстві або отриманні хабарів. Юристи цієї організації домоглися зняття недоторканності з депутата Кнесету, якого засудили за підкуп виборців.

Такий жорсткий контроль, як з боку правоохоронних органів, так і громадських організацій не має на меті засудити якомога більшу кількість чиновників або відшукати максимум корупціонерів: метою такого контролю є чистота влади, коли кожна (саме кожна) дія держслужбовця контролюється громадянським суспільством. До того ж виникає певний фактор стримування, коли подібне ставлення до чиновників стає прикладом для простих громадян.

Але в Ізраїлі не тільки карають, але і заохочують: громадський рух «За чистоту влади» регулярно відзначає лауреатів премії «Лицар боротьби за чистоту влади» в судовій, законодавчій, виконавчій сферах, а також сфері правопорядку та боротьби з корупцією. Така безпрецедентна кампанія з очищення вищих ешелонів влади стала запорукою стабільного інвестування коштів в Ізраїль навіть на тлі війни і терору.

Останнім часом Україну також переслідують гучні публічні «викриття», паралельно то з підвищенням тарифів, то з черговими реформами. Але їх продовженням стає тільки судова тяганина, публікації в ЗМІ і більше нічого: справи розпадаються, а їх фігуранти тихо розчиняються на тлі чергового скандалу. Зараз для України як ніколи важливо боротися з тотальною корупцією. І не тільки чиновники, а й їхні родичі повинні бути під прицілом закону. Тоді і самі українці, і зарубіжні інвестори зможуть вільно працювати в країні.

Немає коментарів:

Дописати коментар