пʼятниця, 29 січня 2016 р.

Сьогодні я хочу розказати про перших поселенців, які стояли біля самих витоків створення Ізраїлю.


Саме вони стали прикладом для всіх, довівши, що євреї здатні побудувати власну державу. Мова йтиме про членів організації Білу – руху, який взяв своїм девізом слова з книги пророка Ісаї «Бейт Яаков, лху ве-нелха!» («Дім Яакова, вставайте та підемо!»).

Після єврейських погромів в 1881-1882 роках на території Російської імперії, багато хто зрозумів, що ця земля ніколи не буде їм домом. Саме тоді молоді люди, які отримали чудову освіту, вже ґрунтовно облаштували своє життя, вирішили більше не шукати щастя на чужині, а спробувати створити власну державу.

Отже, група білуйців вирушила з Одеси в Палестину, щоб протягом трьох років підготувати місце для тих, хто прибуде після них. Одним із ініціаторів ідеї переселення в Ерец-Ісраель був студент Харківського університету Ісраель Белкінд. 1882 року очолив першу групу переселенців, жив і працював в Рішон-ле-Ціоні. 1889 року він відкрив в Яффі приватну школу, працював також вчителем в Єрусалимі, є автором книги з географії Ерец-Ісраель, першого підручника з загальної історії на івриті, підручника з арифметики, книги про історію населення Ерец-Ісраель…Пізніше він ініціював заснування національної єврейської школи, школи з землеробства, школи для сиріт – жертв погромів. Внесок Белкінда в організацію основ ізраїльської державності – безцінний.

Разом з Белкіндом до Ерец-Ісраель прибув також Хаїм Хісін – член організації Білу, сіоніст, лікар, публіцист, громадський діяч. Спочатку Хісін працював в сільськогосподарській школі, потім простим робітником в Рішон-ле-Ціоні. В 1884 році став одним із засновників Гедери, першого в Ерец-Ісраель поселенні олім з Росії. Крім того, лікар Хісім був одним із засновників Тель-Авіва, головою виконавчого комітету російської палестинської спілки. За його допомоги виникли поселення Беер-Яаков, Ейн-Ганім, Нахалат-Ієгуда, Кфар-Малал. Знаменитий Хісім для жителів Ізраїлю своїм колоритним виглядом: до своїх пацієнтів лікар їздив на мулі, а в руках тримав величезну парасолю.

Білуйці проклали шлях для всіх євреїв, що мріяли про повернення на рідну землю. Своїми руками вони побудували засади сучасного Ізраїлю, ставши прикладом для сучасників.

Немає коментарів:

Дописати коментар