середа, 13 січня 2016 р.

Учора президент США Барак Обама виступив в Конгресі із останнім зверненням «Про становище країни», в якому підбив підсумки розвитку держави за минулий рік, та окреслив перспективи на майбутнє.


Багато уваги американський лідер присвятив питанню боротьби з міжнародним тероризмом, підкресливши, що США мають намір подолати «Аль-Каїду» та «ІДІЛ» всіма силами найпотужнішої армії світу. Намір президента посилити захист від терористичних атак доводить, що терористична загроза давно набула світового масштабу. Це означає, що подолати її можна лише об‘єднаними силами всього світу. Подібні наміри США є вкрай актуальними, зважаючи на терористичні атаки, які майже щоденно переживає Ізраїль та АТО на Сході України.

Але окремо Барак Обама виділив вкрай важливу подію саме для України: за його словами, цілком очевидно, що Україна поступово та рішуче виходить з-під багаторічного впливу Росії. Американський лідер заявив, зокрема, що Україна, а також Сирія тікають з-під впливу Росії. «Попри скорочення економіки, Росія витрачає ресурси, щоб утримати Україну та Сирію – держави, які вона бачить такими, що тікають з її орбіти», – відзначив Обама.

Я вважаю ці слова американського лідера підтвердженням правильності курсу, який обрала Україна: наша держава нарешті відходить від свого радянського минулого, змінює парадигму існування, здобуває нові перспективи власного розвитку.

Крім того, президент зауважив, що США й надалі будуть активно підтримувати демократичний розвиток нашої держави, допомагаючи можливими способами. «Коли ми допомагаємо Україні захистити демократію, чи допомагаємо Колумбії припинити війну, що тривала десятиліттями, це зміцнює міжнародний порядок, від якого ми залежимо», – наголосив Барак Обама.

Підтвердженням слів американського лідера стало затвердження Конгресом Сполучених Штатів оборонного бюджету, де 300 мільйонів доларів призначено саме на допомогу Україні. Тому, наступного року ми закономірно можемо очікувати поглиблення взаємодії між Україною та Сполученими Штатами, які вкотре доводять реальність статусу стратегічного партнера нашої країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар