пʼятниця, 22 січня 2016 р.

Сьогодні в Україні відзначають День Соборності.


В цей день було проголошено Акт возз'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. 97 років тому після багатьох століть роз‘єднання, українці врешті спробували об‘єднатися та створити власну державу. 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві було зачитано Акт злуки УНР та ЗУНР, яким проголошувалася єдина, соборна українська держава.

Ця подія відбулася на зламі епох, в час, коли розпадалися світові імперії. Тогочасна Україна була поділена між різними імперіями, розділена різними законами, фактично мала представляти різні народи. В цей період виникло чимало нових держав, і українці мали шанс ще майже століття тому здобути свою незалежність.

Однак, як і тепер, не всі визнавали право українського народу на самовизначення: протягом ХХ століття Україна вимушена була перебувати під владою тоталітарної Росії. Але проголошення Акту злуки української держави, стало першою значущою спробою об’єднати всіх українців в соборній державі. Протягом віків український народ, який з усіх боків роздирали вороги, плекав надію на возз‘єднання. Тому проголошення соборної України є вкрай важливою датою в нашій історії.

Починаючи з 1990 року, в цей день українці стають в живий ланцюг, з‘єднуючи правий та лівий береги Дніпра. Як і сто років тому, сьогодні Україна потребує об‘єднання свого народу по обидва береги Дніпра. Незалежність України виявилась не такою простою, як здавалося сторіччя тому. Сьогодні ми повинні відстояти незалежну, вільну та сильну державу. Українці – це ЄДИНИЙ неподільний народ, що заслуговує на щасливе та заможне життя!

Немає коментарів:

Дописати коментар