пʼятниця, 22 січня 2016 р.

Сьогодні я продовжую цикл розповідей про відомих українських євреїв, що допомагали становленню Держави Ізраїль.


Моя історія про відомого київського лікаря-офтальмолога, сіоніста та громадського діяча Макса-Емануїла Мандельштама.

Він отримав блискучу освіту, навчався та стажувався в Берліні, Петербурзі та Харкові. 1868 року був обраний доцентом Київського університету Святого Володимира та почав керувати університетською офтальмологічною клінікою.

Коли звільнилася вакансія професора на кафедрі очних хвороб, медфакультет університету фактично одноголосного підтримав кандидатуру чудового лікаря на цю посаду. Однак університетська рада, через єврейське походження Мандельштама, не затвердила його кандидатуру: російський університет не бажав бачити в своєму складі єврея. Тому він йде з університету на розпочинає приватну практику. Клініка лікаря Мандельштама розташовувалася на сьогоднішній вулиці Грушевського, 8.

Наприкінці ХІХ століття в по всій Російській імперії розпочинаються криваві єврейські погроми. Вражений подіями в Києві, Мандельштам, навколо якого гуртувалась освічена молодь та представники інтелігенції, засновує Комітет допомоги жертвам погромів. Мандельштам одним з перших зрозумів, що єдиний вихід для євреїв кривавої імперії – лише пошук власної землі. 1883 року в Одесі він ініціює створення руху Ховевей Ціон, і починає активно виступати за створення єврейської держави. Тоді ж він стає членом сіоністського руху, надалі стає одним із його очільників.

Мандельштам до кінця життя відстоював ідею масової єврейської еміграції з Росії. Після погромів 1903-1906 років він очолює Київське міграційне бюро, яке займалося переселенням євреїв до Сполучених Штатів Америки.

Макс-Емануїл Мандельштам є яскравим прикладом боротьби простої людини за свої переконання: все його життя надихали ідеї гуманізму та свободи для власного народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар