середа, 27 січня 2016 р.

Шановні друзі!


На фото: Олег Вишняков (перший зліва), Дан Шехтман (четвертий зліва)

Вчора я мав честь зустрітися з одним із провідних вчених нашої планети – паном Даном Шехтманом. Професор Шехтман – ізраїльський фізик, хімік, лауреат Нобелівської премії з хімії 2011 року, яку він здобув за відкриття так званих «квазікристалів». Народився 1941 року в Тель-Авіві, його дід був родом з Білої Церкви.

Дан Шехтман працює в ізраїльському університеті «Техніон», що є провідним науковим закладом в сфері високих технологій, а також в Університеті американського штату Айова. Більше 30 років він викладає курс технологічного підприємництва. Професор має за мету навчити студентів тому, як застосовувати отримані наукові знання з інженерії в сучасному світі, який говорить мовою бізнесу.

Пан Шехтман відкрив «квазікристали» іще 1982 року, однак впродовж довгих років вимушений був обґрунтовувати висновки своєї роботи. Професор Шехтман став десятим ізраїльтянином, що здобув Нобелівську премію, та четвертим хто отримав її з хімії.

На думку Шехтмана, в сучасному світі дуже важливим є виховання культури технологічних стартапів, а їхній розвиток та всебічна суспільна підтримка мають бути в центрі уваги країн світу, що активно розвиваються. Тому вже протягом багатьох десятиліть професор Шехтман не тільки бере участь в наукових розробках, а і навчає молоде покоління, як саме можна застосувати свої винаходи в сучасному світі.

На мою думку, саме такий підхід до стартапів та науки в цілому, може забезпечити сталий розвиток як економіки, так і наукової бази України. Одна справа – винаходи, інша – сфера їхнього застосування. Багато новаторських ідей українських розробників просто зникли, так і не отримавши підтримки, перш за все, з боку держави. Вміння бачити на перспективу – це те, що відрізняє справжнього державного діяча від бюрократа. Згадайте, як декілька років тому українські інженери з різних університетів пропонували свої розробки у виробництві дронів. Тоді ні один із проектів не знайшов підтримки на державному рівні. Зате молоді науковці змогли успішно продати свої ідею за кордон. Тепер же ми в авральному темпі вимушені виробляти для армії таке необхідне обладнання, яким могли користуватися вже давно.

Немає коментарів:

Дописати коментар