вівторок, 19 січня 2016 р.

"Ми хочемо жити. Наші сусіди хочуть бачити нас мертвими. Це залишає не надто багато простору для компромісу" (Голда Меїр)


Дорогі друзі!

Сьогодні хочу розповісти вам про черговий культурний проект. У 2015 році з ініціативи Інституту Юдаїки та за підтримки Почесного консульства Ізраїлю було видано книгу «Внесок вихідців з України у створення держави Ізраїль. Українська земля-Ерец-Ісраель-Ізраїль », яка розповідає про євреїв - вихідців з України, які відіграли значну роль у формуванні Держави Ізраїль.

Мета видання - розповісти про тісний історичний зв'язок народів Ізраїлю та України.

Протягом століть євреї проживали на території теперішньої України. Повернутися на Батьківщину, помолитися біля стін стародавнього Храму, створити власну державу - ось те, до чого 2000 років прагнули євреї, перш ніж в 20-му столітті з'явилася держава Ізраїль.

На сторінках книги мова йде про людей, які, народившись в Україні, створили сучасний Ізраїль. Ви можете прочитати про важкий шлях відродження не тільки єдиного народу, а й великої держави, про перші сільськогосподарські поселення, перші кібуци.

Безумовно, дуже складно переоцінити внесок євреїв-вихідців з України у створення держави Ізраїль. Українські євреї стали надійною опорою для формування та розвитку основ нової держави. Вчителі, дипломати, політики, військові, художники, інженери, священики, аграрії, лікарі та поети: талант рідної землі вони заклали в усі, без винятку, сфери молодої країни. На території України розташовані сотні найважливіших пам'ятників єврейської культури; Ізраїль - це світовий центр трьох релігій, куди спрямовані погляди українців.

Сьогодні ми також починаємо цикл постів про легендарні особистості, які описані у книзі. Першою з них буде розповідь про Голду Меїр - уродженка Києва, що виросла в США, стояла біля витоків створення Ізраїлю.

Голда Меїр (уродж. Мабович) - ізраїльський політичний і державний діяч, 5-й прем'єр-міністр Ізраїлю, міністр закордонних справ Ізраїлю, міністр внутрішніх справ, міністр праці і соціального забезпечення. Вона стала символом боротьби за державність, прикладом незламності духу і свободу власного народу. Голда Меїр була в числі підписантів Декларації про незалежність Ізраїлю.

Про силу її волі ходять легенди. Яскравим проявом її твердості і рішучості на державному посту стали події, що відбулися після трагедії на Олімпійських іграх у Мюнхені. 4 вересня 1972 палестинські терористи з організації «Чорний вересень» захопили ізраїльських атлетів, що мирно спали. Жертвами терористичного акту стали 11 спортсменів-олімпійців.

Відповідь Ізраїлю на події в Мюнхені була нещадною: «око за око» - таким принципом керувалася Голда Меїр. Вона наказала вистежити і знищити всіх причетних до терористичного акту злочинців. Ізраїльський Моссад провів кілька повномасштабних операцій, в ході яких знищив як виконавців, так і організаторів теракту. Сама ж операція з переслідування тривала 20 років. «Я ніколи не пробачу арабам те, що вони змусили наших дітей вчитися їх вбивати», - говорила Голда.

Упевнений, така рішуча відсіч тероризму є безсумнівним прикладом для наслідування: не можна домовлятися з тим, хто прийшов тебе вбивати. Це довела Голда Меїр.

Немає коментарів:

Дописати коментар