пʼятниця, 9 жовтня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Ізраїль побачить сучасне українське кіно.

Я вже неодноразово писав про те, наскільки ізраїльтяни співпереживають українцям. Зараз в Ізраїлі підвищений інтерес не тільки до українських новин, а й до української культури.

Сьогодні, вперше за всю історію, в Ізраїлі стартує кінофестиваль «Тиждень українського кіно». До 13 жовтня жителі таких міст як Тель-Авів, Рамат-Ган, Ашкелон і Хайфа зможуть подивитися документальні та художні фільми українських режисерів. Відкриє кінофестиваль картина, яка стала знаменитою не тільки в Україні, але й у світі, увійшла в класику кінематографу - легендарні «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова.

Тематика фестивалю дуже злободенна і актуальна. Ізраїльтяни побачать роботи молодих режисерів на тему Майдану, стрічку, присвячену Надії Савченко, фільми про кримських татар, війну на Сході. У серпні Леонід Кантер привозив до Ізраїлю картину «the Ukrainians», яка викликала великий резонанс, показавши ізраїльтянам події в Україні очима очевидця. Проросійські радикали так боялися цього фільму, що навіть спробували зірвати прем'єру.

Сподіваюся, що кінофестиваль пройде без ексцесів і допоможе показати ізраїльтянам реальну історію української боротьби за свободу. В Ізраїлі більше 400000 сімей - вихідці з України. Я впевнений, що шанс побачити події останніх двох років і можливість долучитися до сьогоднішньої українській культури для цих людей потрібні та важливі.

Організатори кінофестивалю: громадська організація "Israeli Friends of Ukraine" за підтримки Посольства України в Державі Ізраїль, благодійний фонд "Ukrainian Jewish Encounter" (Канада) і муніципалітет м. Ашкелон.

Немає коментарів:

Дописати коментар