понеділок, 19 жовтня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Упереджене ставлення до українців на ізраїльських митницях.

Кілька днів тому в Єрусалимі відбулася зустріч директора департаменту консульської служби МЗС України Андрія Сибіга та керівника консульської служби МЗС Ізраїлю Ігала Царфаті.
Предметом переговорів стали консульсько-правові питання, пов'язані з безвізовим режимом між Україною та Ізраїлем.

Українська консульська служба дуже стурбована кількістю безпідставних відмов у в'їзді в Ізраїль українським громадянам, а також упередженим ставленням до українців з боку співробітників прикордонної служби Ізраїлю. Як сказав радник з консульських питань посольства України в Тель-Авіві Анатолій Писаревський: "Ця ситуація шкодить нормальному конвенціональному виконанню угоди про скасування візових вимог, - підкреслив український консул. - Людина повинна мати якусь впевненість у тому, що якщо він купує квиток і бронює готель, то прилетить до Ізраїлю і проведе там час так, як він його запланував. Віза все-таки гарантує в 90% випадків, що людина в'їде до Ізраїлю після інтерв'ю з консулом, хоча вирішує все-таки прикордонник. Нинішня ситуація перетворює безвізовий режим на подобу лотереї. Це вже не безвізовий режим".

Дана проблема вкрай болюча й актуальна. У липні я мав можливість провести зустріч з міністром туризму Ізраїлю Ярівом Левіним. Питання ставлення до українських туристів у прикордонних пунктах Ізраїлю стало основною темою нашої зустрічі. Я сам особисто чув десятки історій від людей, з якими поводилися вкрай некоректно і відмовили у в'їзді без будь-яких існуючих причин і пояснень. Люди, котрі щойно прилетіли, можуть по кілька годин очікувати в задушливих приміщеннях навіть без можливості випити склянку води. Були прецеденти, коли туристам, яким в процесі такого очікування ставало погано, не надавалася медична допомога.

Така ситуація не припустима. За даними посольства, за 2014 відмову у в'їзді до Ізраїлю отримали близько 2800 громадян України. Це істотно школить розвитку туризму між нашими країнами, оскільки ці люди стануть джерелом негативної реклами. Навряд вони захочуть ще раз прилетіти до Ізраїлю і також, скоріш за все, будуть відмовляти від цієї ідеї своїх друзів і знайомих.

Ситуацію потрібно негайно брати під контроль. У ході зустрічі представників МЗС України та Ізраїлю, ізраїльська сторона пообіцяла перевірити всі існуючі факти порушень і усунути недоліки процедури проходження прикордонного та імміграційного контролю. Дуже хочу вірити, що ця обіцянка буде реалізована найближчим часом.

На фото: Почесний Консул Ізраїлю в Західному регіоні України Олег Вишняков та міністр туризму Ізраїлю Ярів Левін

http://izrus.co.il/dvuhstoronka/article/2015-10-11/29033.html

Немає коментарів:

Дописати коментар