четвер, 8 жовтня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Церемонія вшанування Праведників Світу.


Доброго дня пані та панове!

Сьогодні в Київській мерії відбулася щорічна церемонія вшанування  Праведників Світу. Віддати належне цим великим людям прийшли мер Києва Віталій Кличко, Посол США в Україні  Джеффрі Р. Пайєтт, Посол Литви Марюс Януконіс, заступник посла Німеччини, голова представництва СОХНУТ в Україні, Президент Єврейської ради України Олександр Сусленський, представники різних єврейських комітетів та  організацій.

Звання "Праведник світу» вперше ввів Яд Вашем в 1963  році, створивши унікальний проект нагородження тих, хто ризикуючи власним життям, рятував євреїв.

Сотні тисяч євреїв були розстріляні у Бабиному яру, спалені в печах концтаборів, загинули від голоду та непосильної роботи в гетто. Їхня провина полягала тільки в тому, що вони були євреями. Допомога єврею була таким же злочином як і бути євреєм. Розстрілювали не тільки людину, яка допомагала, але і всю її сім'ю, рідних та близьких. Тим не менше - сьогодні ми зібралися, щоб вклонитися людям, які під страхом смерті, під страхом знищення рідних та близьких не побоялися залишитися в першу чергу людьми. Вони ховали євреїв у своїх будинках, ділилися останніми крихтами їжі, видавали за своїх єврейських дітей. Я хочу подякувати цим людям та низько вклонитися їм за цей подвиг.

2450 українців мають звання Праведник світу. Україна - 4 місце за кількістю присуджених цього високо звання. Але сьогодні, на жаль, уроки історії не в пошані. Переживши Бабин яр і Голокост, голодомор і геноцид, Україна досі не позбулася проявів антисемітизму та агресій на національному ґрунті.

Антисемітські мітинги, осквернення пам'ятників, специфічне ставлення до людей єврейської національності - це сьогоднішні реалії. За останній рік тільки пам'ятник Мінори оскверняли більше 6 разів.

Дивитися на подібне крізь пальці та виправдовуватися тим, що «так відбувається повсюди» - злочинно. Влада практично ніяк не реагує на численні спроби провокацій конфліктів на ґрунті антисемітизму. При цьому ми всі розуміємо, наскільки небезпечними та кривавими можуть бути конфлікти, які спровоковані на ґрунті міжнаціональної неприязні. Розпалювати ці іскри агресії сьогодні вигідно тим, хто хоче ще більшого розколу українського народу. Тим, кому вигідні внутрішні кровопролитні інциденти. Тим, хто дуже хоче "призначити винних» в тому, що відбувається сьогодні в країні. Повторюся, допускати подібне - злочинно.

Я закликаю владу України нещадно боротися з будь-якими проявами антисемітизму. Не закривати очі на спроби зіштовхнути українську та єврейську нації. Зараз не час для демагогії і толерантності, Ізраїльський та Український народи зі зброєю в руках відстоюють своє право на існування. Підтримати один одного в цій боротьбі та допомогти перемогти - ось наші сьогоднішні завдання .

Я бажаю вам всім добра та миру і впевнений, що в нелегкій боротьбі за свободу і націю Україна та Ізраїль по одну сторону барикад.





Немає коментарів:

Дописати коментар