понеділок, 5 жовтня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Держзакупівлі стають прозорими.


Нещодавно Президент України Петро Порошенко підписав  закон про державні закупівлі. Дуже важлива та необхідна для країни реформа!

Суть ініціативи в тому, щоб зробити інформацію про державні тендери більш прозорою та доступною. Віднині кожний з нас зможе в режимі он-лайн продивитися запропоновані ціни, перелік власників компаній – учасників та протокол оцінки тендеру. Повну документацію будуть подавати тільки потенціальні переможці, а вимагати від учасників довідки, які вже у наявності в публічному доступі, більш ніхто не зможе.

Така реформа дозволить усунути корупційну складову в схемах держзакупівель в
Україні. Економія за рік – сотні тисяч доларів! Більшість розвинутих країн світу вже давно впровадили цей механізм в свою тендерну систему.

Крім того, Закон дозволить Україні приєднатися до так званої Угоди про державні закупівлі - Agreement on Government Procurement (GPA) в рамках ВТО. Вимоги GPA що до прозорості проведення держзакупівель дуже високі. Відповідно, факт підписання документу зможе підвищити ефективність вітчизняної системи тендерів.

Ізраїль приєднався до GPA ще в 1996 році. І ось що це дало країні.

По –перше, зниження рівня корупції в декілька разів.

По-друге, підвищення якості кінцевих державних послуг.

  По-третє, доступ до ринку державних закупівель інших країн (загальний об’єм, по оцінкам експертів, - близько $ 1,7 трлн. ).

Сподіваюсь, Україна зможе тримати марку і найближчим часом стане поряд  з такими гігантами ефективної системи державних закупівель як Японія, Швейцарія, США та Ізраїль. Прийняття профільного закону – лише перший крок до цієї мети.

Немає коментарів:

Дописати коментар