понеділок, 26 жовтня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. США та Ізраїль розчинають співробітництво в ядерній сфері.

Всім доброго дня!
На фоні подій, що відбуваються на світовій арені – питання ядерної  зброї чи її відсутність стає все більш гострішим. Не дивлячись  на фатальність такого озброєння, всі країни з більш-менш розвинутою економікою прагнуть бути «спицею» ядерної парасольки.

Україна мала достатньо вагомий ядерний арсенал. Але в 1994 році,підписавши Будапештський меморандум, обміняла ракети на гарантію  безпеки від країн – підписантів, тобто від Росії, США та Великобританії. Як ми сьогодні бачимо – не най далекоглядніший хід  українських політиків. Хто знає, як би повернулися сьогоднішні події, аби Україна  не віддала другий по величині в СРСР запас ядерних боєголовок.

Знову стати володаркою ядерного потенціалу шансів в України дуже мало.

В цьому сенсі Ізраїль виявився більш далекоглядним. Не дивлячись на тиск зі сторони провідних ядерних країн, Ізраїль ніколи не підписував конвенцію про нерозповсюдження атомної зброї. Враховуючи важкий геополітичний стан в країні, ізраїльські політики завжди думали про захист кордонів у фізичному розумінні.

Вчора, 26 жовтня ізраїльський журналіст Хаім Лєвінсон повідомив, що США погодилися відкрито співпрацювати з Ізраїлем у питаннях мирного атому. Декларація про початок співробітництва в цій сфері є кардинальною зміною американської політики. До цих пір США утримувалися від співробітництва в області атомних проектів із країнами, що відмовилися підписати ДНЯЗ. Така відмова не дозволяла здійснювати офіційний контроль за діяльністю їхніх атомних об’єктів.

До сьогоднішнього дня співробітництво між Ізраїлем та США в області атомної енергетики було неофіційним. На думку спостерігачів, зміна ситуації відбулася після підписання угоди між провідними державами та Іраном.

В рамках, так званого, стратегічного діалогу між Ізраїлем та США міністр енергетики Ізраїлю Юваль Штайніц, в ході свого візиту до Штатів на минулому тижні, зустрівся з представниками відповідних американських відомств, після чого послідувало повідомлення про початок офіційного співробітництва.

Нажаль, спроба світової спільноти ввести роззброєння в тренд провалилась. Сьогоднішній день як найкраще демонструє наскільки крихкою та нежиттєздатною  виявилася система договорів та пактів про ненапад, яку з таким старанням будувала світова спільнота після другої світової війни. Як не сумно – в цьому світі потрібно вміти захищати свободу зі зброєю в руках. Ізраїльтяни вміють це робити як ніхто інший і не  упустять шансу збільшити обороноздатність своєї країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар