пʼятниця, 16 жовтня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. «Людина та навколишнє середовище».

Хочу поділитися цікавим нововведенням ізраїльської системи освіти – новий шкільний предмет «Людина та навколишнє середовище».

Цей предмет став продовженням шкільного курсу географії. В основі нової дисципліни – не просто фізичні процеси природи, а взаємовідносини сучасної людини та навколишнього середовища, а також вплив людської діяльності на природу.

Я вважаю, що такий предмет надзвичайно важливий для сучасних дітей. Проводячи значну частину свого часу в «гаджетах», вони не обтяжують себе багатьма питаннями.

Знати з дитинства, що твоя планета – це твій дім, і цей дім слід любити та берегти – вельми важливо.

Сьогодні людина своєю бурхливою життєдіяльністю знищує та виснажує планету.

Кожне покоління живе з думкою «на наш вік вистачить», але такий підхід вже приносить свої «плоди». Кількість природних катаклізмів з кожним роком тільки збільшується – урагани, землетруси, повені… Планета усіляко намагається нам показати, що пора припинити так зневажливо ставитися до природи та навколишнього середовища.

Є такий анекдот: «Зустрілися якось дві планети. Одна іншій жаліється: «Слухай, на мені завелися люди. Жах якийсь, все чухається, щось постійно бурять – ріжуть – свердлять, жахіття». Друга планета їй відповідає: «Потерпи ще пару тисяч років. В мене колись теж були. Минули».

Щоб не «минути», потрібно виховувати в дітях дбайливе та шанобливе ставлення до природи. Можливо, наші діти зможуть виправити те, що накоїли «батьки». Принаймні, мені хочеться в це вірити.


Немає коментарів:

Дописати коментар