вівторок, 6 жовтня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Привіт, зброє?

Друзі, сьогодні хочу торкнутися теми легалізації вільного продажу зброї населенню. В Ізраїлі та ряді інших країн володіння вогнепальною зброєю дозволено. В Україні – ні. Чи варто закріплювати в Конституції право громадян на володіння вогнепальною зброєю сьогодні питання як ніколи актуальне.

Однозначної відповіді дозволити чи не дозволити, на мій погляд, бути не може.
Давайте розглянемо досвід країн Східної Європи, Балтії, Ізраїлю – зброя там легальна. А кількість злочинів із застосуванням вогнепальної зброї зводиться до мінімуму, тому що легально володіти зброєю – не означає стріляти з неї в першого зустрічного. Крім того, легально придбана зброя потребує реєстрації,  відповідно – її легко відстежити.

Звичайно, легалізація зброї – це ризик. Особливо в нашій корумпованій країні, де всі довідки та медогляди будуть просто формальністю. З іншого боку, в Україні йде війна. Кожний другий боєць повертається з «трофеями», наслідки необережного поводження з якими ми щовечора спостерігаємо в телевізійних новинах.

Зараз на сайті Президента України електронна петиція з вимогами законодавчо затвердити право громадян на захист зібрала більше 25 тисяч підписів. Петро Порошенко петицію розглянув і доручив голові ВР Володимиру Гройсману створити робочу групу для її обговорення. Подивимося, як  справи підуть далі, але зрозуміло одне – ситуація в країні, м’яко кажучи, неспокійна і надати можливість людям захистити себе – я думаю, це правильно. Суперечка в тому, що легалізація зброї допоможе озброїти бандитів та інших – ну серйозно, тому що, бандити завжди будуть клієнтами «чорного ринку», де за гроші можливо купити все.

В Ізраїлі – державі, де зброя легальна та де постійно проходять конфлікти, є чудова приказка: «Спробуй на вулиці постріляти з пістолету, отримаєш відповідь з автомату». Влада не в змозі приставити до кожного громадянина  поліцейського. Потрібно навчитися захищати себе самостійно. Адже кажуть, що «Господь створив людину, а полковник Кольт зрівняв їхні права ».

Зброї в Україні багато  і вона буде завжди. Питання лише в тому, хто буде контролювати її продаж: держава чи дилери чорного ринку.

Немає коментарів:

Дописати коментар