вівторок, 20 жовтня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Окуляри для сліпих показують «звуком».

Я багато разів писав про різні освітні програми, цікаві стартапи, технічні новинки. Сьогоднішній світ дуже багатий різними винаходами і нововведеннями. Те, що ще років 10 тому здавалося фантастичним і неможливим - сьогодні буденність. Андроїди та робототехніка стають невід'ємною частиною нашого життя. Багато технічних розробок просто унікальні. Наприклад, окуляри ізраїльського стартапу OrCam, створені для людей незрячих і людей зі слабким зором.

Пристрій «показує» за допомогою звуку. Тобто фактично окуляри просто розмовляють з користувачем. Все що потрібно - вказати окулярам об'єкт, який потрібно візуалізувати. Наприклад, ви дивитеся на світлофор, а окуляри говорять вам, яке світло горить. Ви дивитися в меню, і окуляри читають вам список страв. Спілкування окулярів з користувачем проходить через аудіоінтерфейс. Звук передається через кістки черепа, що робить його абсолютно нечутним для оточуючих і покращує якість звучання.

Крім невеликої камери, до пристрою додається комп'ютер, який носиться в кишені.

Звичайно ж, ніякий девайс не замінить свої здорові очі. Але, якщо проблеми із зором все-таки є, такий гаджет може істотно полегшити людині життя.

Нещодавно в одному з українських парків волонтери фонду, працюючого зі сліпими дітьми, проводили цікавий експеримент. Перехожим пропонували зав'язати очі, взяти в руки тростину і прогулятися по алеях парку. Багато з них погоджувалися, але через 5 метрів зривали пов'язку зі словами «страшно», «незручно», «небезпечно». Сліпота – це дійсно страшно. Особливо, якщо врахувати, що якось «пристосувати» реальність до потреб незрячої людини дуже важко.

Спасибі ізраїльській OrCam за такий винахід. Сьогодні окуляри вже готові до виробництва. Є тільки один не дуже приємний момент - це ціна. Гаджет вийшов досить дорогим - 2500 у.о. Але компанія працює над здешевленням свого винаходу, і, сподіваюся, їм вдасться зробити цей продукт доступним для середнього класу.

Немає коментарів:

Дописати коментар