середа, 30 вересня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Бабин Яр охоронятимуть вдень і вночі.

74 роки минуло з моменту страшних подій у Бабиному Яру. Вранці 29 вересня величезна кількість людей прийшла в парк покласти квіти та вшанувати пам'ять безвинно розстріляних. Політики, дипломати, громадські діячі, депутати, журналісти і, звичайно ж, представники всіх єврейських громад та організацій.

Після офіційної церемонії покладання квітів відбулася зустріч прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з представниками виконавчої влади, депутатами, що входять в Україно-Ізраїльську міжпарламентську комісію, а також главами єврейських організацій України. Як Почесний Консул Ізраїлю в Західному регіоні України, я теж був запрошений на дану зустріч.

Прем'єр-міністр був по-діловому різкий і налаштований дуже категорично. Такий підхід і настрій можна зрозуміти. Бабин Яр - практично сакральне місце, і не тільки для євреїв. Тільки за останній рік в цьому парку відбувалася ціла низка вандальних акцій - осквернення мінори, наруга над пам'ятниками, малювання свастики, палаючі покришки і т.п. Закрити на це очі не можливо. Прем'єр-міністр віддав розпорядження представникам МВС встановити в парку камери спостереження і постійний пост міліції.

Провокації на ґрунті антисемітизму і спроби розпалювання національних конфліктів відбуваються занадто часто і занадто явно, щоб бути просто хуліганськими витівками. Швидше за все - це чітко продумані акції, що входять «агітаційну політику» зовнішнього ворога України.

 Покласти край цим спробам і пронести пам'ять трагедії Бабиного Яру через покоління - наше сьогоднішнє завдання. За ініціативи пана Яценюка у кожній школі України теми Голокосту та Бабиного Яру будуть вивчатися на рівні з Голодомором. Цьому будуть присвячені окремі уроки. Бабин Яр - частина історії України, і наші діти повинні знати навіть такі криваві сторінки своєї історії.

Облагороджування території парку, разом з його цілодобовою охороною - також було озвучене, як одне з пріоритетних завдань. Вже найближчим часом буде оголошено конкурс для проектних організацій на кращу ідею з реконструкції парку. Планується створення музею Бабиного Яру, алеї пам'яті Праведників Миру, з яких 2450 - це громадяни України.

Зустріч була дуже діловою та продуктивною. Сподіваюся, що результати не змусять себе чекати. У наступному році буде 75 років трагедії Бабиного Яру. Планується провести захід за участю перших осіб держав, Ангели Меркель, Біньяміна Нетаньяху, представників провідних світових медіа.



Немає коментарів:

Дописати коментар