понеділок, 21 вересня 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Сьогодні хочу поділитися з Вами думками щодо науково-технічного прогресу України та Ізраїлю.

Доброго дня, друзі!

Сьогодні хочу поділитися з Вами думками щодо науково-технічного прогресу України та Ізраїлю. Важко не погодитися, що майбутнє людства – за інформаційними технологіями. Досвід Ізраїлю в цьому питанні встиг стати хрестоматійним.

Ізраїль - країна, яка зробила себе сама. Крихітну державу (в 30 разів менше, ніж Україна) називають батьківщиною стартапів. Тут щільність молодих технологічних компаній - як у мурашнику: щороку з'являються сотні нових цікавих проектів.

Експерти в секторі IT навіть скаржаться, мовляв: «куди не глянь, скрізь молоді компанії і роблять вони по-справжньому круті прожекти. Вибрати з них найкращі - нелегко». Waze (карти і навігація для водіїв), Wix (конструктор сайтів), BillGuard (персональна служба фінансової безпеки) - назви лише декількох додатків ізраїльських стартаперів, про які говорить весь світ. Ізраїльські досягнення в медицині говорять самі за себе:

 - Нано-ніс - діагностичний прилад, що дозволяє по повітрю, що вдихається, діагностувати різні типи раку легенів з точністю до 95%.
- Hervana - негормональні протизаплідні
- Vecoy нано-ліки - нано-пастки для вірусів, здатні захопити і знищити віруси раніше, ніж вони можуть інфікувати клітини.
Цей список можна продовжувати довго.

А чи знаєте Ви, що іноземні центри розробок компаній Apple, Microsoft та Intel вперше були побудовані саме в Ізраїлі? На сьогоднішній день тут також працюють центри дослідження і розробки компаній Google, Samsung, Alcatel-Lucent, BlackBerry.

У чому секрет успіху? Головний капітал Ізраїлю - люди. Саме завдяки могутній волі повернути на карту світу «Ерец-Ісраель». Країна виникла з нічого посеред пустелі. Уряд Ізраїлю розуміє, наскільки важливо створити в країні умови, що зможуть мотивувати людей розвиватися: конкурентна система освіти, преференції для найобдарованіших студентів, підтримка компаній у процесі науково-технічних досліджень ...

І це - в стані постійних військових дій, панове!

Вважаю, досвід Ізраїлю в сфері IT - те, що найбільш потрібно і важливо переймати в Україні.

P.S. Для розуміння ситуації, раджу прочитати книгу Дена Сенора і Сола Сінгера "Start-up nation" (в російському перекладі - «Нация умных людей»). Книга описує унікальну історію ізраїльського економічного дива і показує, як боротьба за виживання перетворюється на успішну бізнес-story.

Немає коментарів:

Дописати коментар